Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Monday, December 26, 2011

Twins of Faith: Ilm & 'Amal

Assalammualaikum  wbt..

Alhamdulillah saya baru sahaja tiba di rumah, dari putrajaya, specifically PICC, dari mengikuti program Twins of Faith anjuran NGO Mercy Mission. MashaAllah, the program was very................. (speechless!), good wasn't the word, but to say that this 2 whole days event really fill up my nearly empty soul.

Sunday, December 4, 2011

thanks for this lovely life, ya Allah!

Assalammualaikum w.b.t

setelah lama saya tidak menulis di blog. perjalanan hidup tanpa online connection ini kadang kala menyekat saya untuk aktif ber blog..
alhamdulillah, Allah beri kesempatan untuk saya menyambut hari kelahiran saya yang ke 23 minggu lalu. terima kasih kawan-kawan atas doa dan ucapan. semoga kalian juga akan beroleh rahmat Ilahi., inshaAllah...

agak pelik menyambut birthday sebagai 'pekerja' instead of 'pelajar'..
no more birthday cards, no more suprise party, no more chocolate gift from juniors...
so, i've treated myself with my homemade chocolate cake...huu

Sunday, October 30, 2011

pre-vacation

Assalammualaikum
kali ini saya memang perlu menenangkan fikiran yang begitu serabut dengan hal-hal kerja. jadi, saya suka buat gila. iye, selain dari mandi, tidur dan nangis sebagai terapi untuk melepaskan tensen, saya akan cuba untuk kembali ke alam semulajadi (back to nature).

Wednesday, October 26, 2011

yang pertama dan yang terakhir

Assalammualaikum...
mari kita masuk mood cinta sikit. :)
lately, hospital jadi tempat berbual mengenai jodoh. ini mungkin kerana tak lama lagi salah seorang akak disitu akan bertunang, dan hanya kami PRP yang masih single-mingle. jadi mereka mulalah main menjodoh-jodoh kan antara kami semua..haha

Sunday, October 23, 2011

The Matter Of The Heart



Assalammualaikum..
Masha Allah..saya dapat video ini dari sahabat saya, Izreen di facebook. it was a very good talk. you should listen..

Sunday, October 16, 2011

kasih sayang

Assalammualaikum..
pernah anda lihat kasih sayang yang tak berbelah bagi?
ini pengalaman saya sendiri.
sepanjang 2 minggu lepas saya berpeluang untuk dispens ubat di kaunter farmasi pesakit luar, jadi bermacam-macam ragam pesakit saya jumpa. sampai tak menang mulut nak bercakap dengan mereka. ada yang ajak berborak-borak, ada jugak yang macam blur-blur je bila terang pasal ubatan mereka. huu

kisah 1:

sewaktu memeriksa peskripsi sebelum mendispen, saya pelik melihat nama pesakit kerana dia punyai 2 nama, satu nama cina, satu nama islam, walhal umurnya baru 11 tahun! then, bila nombor pesakit dipanggil, datang seorang perempuan dengan anaknya itu.

saya: anak makcik nama apa?
makcik: mohd _______
saya: owh, bukan nama _______ (saya sebut nama cina nya)
makcik: bukan, dia anak angkat (cakap sambil berbisik pada saya.)
saya pun dispen ubatan untuk anaknya itu. kelihatan anaknya sangat aktif, bertanya itu ini pada emaknya. sungguh teruja. tapi soalannya bernas dan bijak sekali. saya amat tertarik, lalu makcik tu pun membuka cerita.
makcik: dia ni byk penyakit, sampai 6 doktor sekarang merawat dia, tonsil la, then die 'retard' sikit, dulu kecik2 die tak pandai nk cakap, ini baru habis sesi pertuturan dia. saya bawa die followup kat batu pahat, jb dan kat sini. dari kecik sampai sekarang memang muka kami je lah masuk hospital. hahaha.

dan banyak lagi yang makcik ini cerita sebenarnya. yang saya paling saya kagum, die bercerita sambil gelak-gelak, usap-usap kepala anaknya dan kelihatan bangga dengan apa yang dia ceritakan. nampak dia sangat sayang pada anaknya itu, walau dia anak angkat, tp dia menjaganya macam anak sendiri dan tidak kisah jika anaknya itu sakit, dia sangat bangga dengannya.
sungguh tersentuh saya berbual dengannya..

kisah 2:

sewaktu memanggil nombor giliran pesakit, seorang budak kecil, berumur dalam lingkungan 8-10 tahun datang dengan membawa nombor yang dipanggil. saya pelik juga kerana perskripsi ini menunjukkan untuk pesakit perempuan berumur dlm 40an, dan ubatannya adalah untuk sakit mental/psikiari, lalu saya bertanya.

saya: adik, ini ambil ubat untuk siapa?
adik: untuk mak saya, namanya ________

owh......
lepas memberi penerangan pasal ubat-ubat ibunya, dia memberitahu yang dia mahu mengambil satu lagi ubat untuk ayahnya pula. lalu saya mencari ubat tersebut. dan, saya terkejut sekali lagi, bila melihat ubatan ayahnya juga untuk penyakit mental.
hurm... apalah masa depan adik ini. selalunya penyakit mental boleh diwarisi...dan saya hanya terkedu sahaja...

kagum dengan kasih sayang yang tidak berbelah bagi ini...

semoga kita sentiasa bersyukur dikurniakan keluarga yang sihat dan bahagia..


selamat hari lahir ummi yang ke-46. moga hidup umi sentiasa bahagia, sihat dan ceria.

Then which of the Blessings of your Lord will you both (jinns and men) deny?

Friday, October 7, 2011

My Convocation -UM 061011-

Assalammualaikum wbt.
Alhamdulillah, bersyukur tidak terhingga ke hadrat Ilahi kerana memberikan saya peluang untuk merasai nikmayNya yang tidah berbelah bagi. secara official nya, saya telah berjaya memperolehi bachelor degree of pharmacy (hons) universiti malaya. alhamdulilah..alhamdulillah..alhamdulillah..

nak tengok hadiah? :)

Tuesday, September 27, 2011

Pilihan

Assalammualaikum

Dalam hidup ini, banyak pilihan yang tersedia di hadapan kita. pilihan yang kadang-kadang kita tak pasti mana yang baik atau tidak.

Ya, kehidupan itu satu ujian. Dan membuat pilihan itu satu cabaran.

Pernah juga kita tersilap membuat pilihan, dan akhirnya membawa kita ke arah hidup yang berbeza. tapi bila difikirkan semula, semua yang terjadi atas izinNya. 
mungkin, dengan kesilapan itu, kita dapat belajar sesuatu yang berharga, lain dar yang lain.
mungkin dengan kesilapan itu, kita ditemukan dengan jalan yang lebih cerah dan indah. 
mungkin dengan kesilapan, darjat iman kita meningkat satu anak tangga. 

Jadi, dalam membuat pilihan, pastikan Allah tunjangnya.
Mesti Dia menjadi yang utama. TOP PRIORITY!
kalau pilihan bekerja sepenuh masa itu dapat mendekatkan diri kita padaNya, teruskan!
kalau pilihan mendirikan rumah tangga itu demi mencapai redhaNya, teruskan!

Doalah, mintak petunjukNya.
moga hati kita cerah untuk menilai pilihan yang ada.


Friday, September 9, 2011

Rahsia Kita :)


Assalammualaikum…
Alhamdulillah, sudah seminggu saya mula bekerja, dan everything goes well. Senior-senior semua baik-baik belaka, dan banyak sungguh saya dapat belajar dalam masa yang singkat.

Ok, back to the title.

Pernahkah anda menyimpan rahsia atau mengamanahkan rahsia anda pada orang lain?
Mesti pernah kan?

Yelah, kita ini manusia biasa, tidak mampu menahan beban sendirian. Perlu juga orang lain mendengar rintihan atau khabar gembira yang ingin dirahsiakan…J

Thursday, September 1, 2011

dulu vs lama

Assalammualaikum..
Alhamdulillah, tahun ni sungguh bertuah kerana berjaya menghabiskan puasa sebulan bersama keluarga sepenuhnya! dulu, pastu minggu terakhir sahaja saya dapat berpuasa bersama mereka.
ya, hampir 4 bulan  saya mengganggur di rumah.. huu..
teringat, sewaktu adik saya, sofea tiba di rumah sempena cuti sekolah dan cuti raya jumaat lepas, dia kagum lihat saya begitu kusyuk dan 'expert' membuat kerja rumah. haha... bukan terer pun, hanya sudah terbiasa buat, jadi, kerja-kerja rumah jadi sangat 'ringan' bagi yang terbiasa.. tapi tak menafikan juga bahawa kerja-kerja rumah ini memenatkan!

Sunday, August 21, 2011

Apa yg penting?

Assalammualaikum..
utk pengetahuan semua, post ini ditulis menggunakan iphone Along..hee

ok, back to the topic.

kadang2 kita sering keliru apa yang penting dalam hidup kita. dan pasti kepentingan sesuatu hal itu berbeza bagi setiap individu kan?

saya selalu berfikir yang apa yang menjadi kepentingan saya itu MESTI menjadi kepentingan orang lain juga, which is tidak adil.

tapi apa yang paling penting ialah kita tak lupa untuk mengingatkan satu sama lain tentang perkara yang paling penting untuk kita pentingkan..iaitu the purpose of life.

masih ingat post2 lama saya yang bagaikab orang hilang arah tuju? huu
ya, bila kita lupa tujuan hidup kita untuk apa, kemungkinan kita akan mudah untuk melilau ke arah yang lain.. asyik nak menyalahkan takdir bahawa hidup ini terlampau perfect, dan tidak adil. walhal, Dia lebih tahu aoa yang terbaik untuk kita semua. jadi, kita mesti back to basic, which is to know and understand the purpose of our living.

we are made to be the caliph of this world. so, we have the obligation to worship the one tru God, to take care of each other and to preserve the nature. kan cukup besar peranan kita sebagai manusia kan? bukan sahaja sebagai penjawat jawatan farmasi di hospital malah lebih dari itu..huu

jadi, peringatan untuk asma' yang sering lupa ini, bahawa pentingkan apa yang lebih penting.. tak semua perkara kita boleh dan mampu buat, tapi kita masih ada peluang untuk mencuba selagi ada Dia untuk membantu. never lose hope and always stay on track.

tolong ingatkan saya bila saya terlupa.

lastly, selamat menjalani ibadah mengejar mlm alQadr. mlm ni ialah mlm ke21 ramadhan...

p/s: xbest tulis post guna iphone. btw, thanks Along!

Tuesday, August 9, 2011

Terapi Al Quran

Salam alayk..
Alhamdulillah, tadi dapat juga berbuka dan menunaikan solat maghrib, isyak dan tarawikh di masjid s alam. makanannya boleh tahan juga, jemaah pun ramai. tapi kata ummi, jemaah semakin kurang, tak seperti minggu pertama puasa. mungkin ramai sudah beralih ke surau-surau berdekatan, atau mencari peluang untuk berjemaah di masjid/surau yang lain.

selepas solat maghrib, kami berkesempatan untuk bertadarus bersama. alhmdulillah, tenang sedikit hati yang sedang berkecamok ini.

masih teringat sewaktu zaman matrikulasi, sewaktu detik-detik tension atau sedang menghadapi masalah, pasti saya akan membaca Al Quran dengan kuat (i mean, suara yang agak lantang), bagi melepaskan resah hati ini. sehingga roomate saya sendiri akan perasan masa-masa saya tension, huu.

saya bukan menulis untuk membangga diri, tetapi ingin berkongsi bagaimana alQuran sangat berkesan menjadi terapi saya.

sewaktu tarawikh pula, imam masjid mengalunkan kalimah alQuran dengan merdu (walaupun laju..huu), sekaligus menusuk minda dan hati..tenang, rohani jasmani...pelikkan, kita bukan pun faham/fasih bahasa arab, tapi ia mampu mengubah kerasnya hati kita..

ya Allah, moga kita tergolong dalam kalangan golongan ini:

“Sesungguhnya, orang yang beriman itu, hanyalah mereka yang apabila disebut (nama) Allah, gementar hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-Nya, bertambahlah iman mereka kerana-Nya dan kepada Tuhanlah mereka bertawakal.” (Surah al-Anfaal, ayat 2).

Sunday, August 7, 2011

bila masa saya akan tiba?

Salam alayk.
sometime i come to my senses. yah, life must go on. tak boleh nak lari dari kenyataan hidup yang lepas grad kena kerja (really?).

bukan saya anti kerja, mungkin minat itu tak sampai lagi. memikirkan penat bekerja, balik rumah dah malam. kalau dah berkeluarga, macam mana pula nak bahagi masa? siapa pula nak jaga anak-anak? hish.. mungkin juga saya terlampau berfikir panjang.

lepas habis belajar ini juga, timbul isu kahwin dan jodoh. jumpa sedara mara ke, mesti cakap, "lepas ni kahwin la kan" "bile nak kawin ni?". well, siapa yang tiada hasrat untuk berkeluarga kan?

Monday, August 1, 2011

apa dan apa

salam alayk.
1 ramadhan.
hati masih tidak tenteram. bercelaru, bersimpang siur bagai org2 kat bazar ramadhan sek 13, shah alam. walau waktu terisi dengan agenda membuat kuih raya, tapi hati  masih memikir hal2 yang masih tiada jawapannya. adakalanya rasa diri ini kurang bersyukur dengan apa yang ada. sudah ada keluarga bahagia, cukup serba serbi, sudah hampir grad dan kerja, sudah punya kucing yang comel, kiut dan manja, tapi isi hati masih rasa kurang.

apa yang dicari sebenarnya?

pernah terfikir untuk tidak bekerja. i mean, langsung tidak lapor diri bila dpt arahan nanti. tapi, bila otak switch ke mode adult, terasa gila benor idea tu. ye lah, bukan selamanya boleh duduk di bawah ketiak ummi abah. kenapa kitaran hidup, lepas sekolah, masuk U, then keje, kahwin, dapat anak, then.......?? terasa macam tiada apa2 untuk diteruskan. bukan minta untuk mati cepat, tapi rasa hati masih kosong untuk melangkah ke hadapan...

faham?

xpe, saya pun tak berapa nak faham apa yang bermain dalam otak hati saya ni.
moga kita sama2 hayati apa yang ingin Allah sampaikan waktu ramadhan kali ini..mungkin jawapannya ada disini...

salam keberkatan dan keindahan ramadhan.

Tuesday, July 19, 2011

a turn

salam

saya semakin menyepi di alam maya. semakin sibuk dgn urusan yang tidak juga selesai.
mungkin ada yang nampak saya seperti melarikan diri dari realiti hidup berkawan. atau hanya saya sahaja yang menyangka begitu.

ini post saya setelah hampir 3 bulan tidak menulis.

bila buka FB pun, hanya scan mana2 part yang penting sahaja.
selepas habis tanggungjawab sbg pelajar uni, saya seperti tiada arah tujuan untuk terus kehadapan.
sekadar bangun dipagi hari untuk meneruskan hidup. tiada lagi berfikir panjang untuk menyelesaikan masalah projek atau kawan2.
saya telah berpindah ke shah alam hampir dua minggu yang lepas. maaf saya tidak beritahu kawan2. bukan niat saya untuk merahsiakan, tetapi saya begitu tidak menang tangan untuk uruskan hal2 rumah, peribadi dan kerja.

saya rasa saya perlukan pemangkin untuk meneruskan hidup, untuk punyai tujuan sewaktu bangkit dari tidur.

hari sabtu lepas, hp kesayangan saya hilang fungsi beberapa butangnya. akibatnya, saya tidak boleh menaip dan mendail no2 yang tersimpan didalam hp saya. jadi, bagi anda yang ingin hubungi saya, jangan risau, saya masih guna no yang sama, cuma tiada no anda tersimpan dalam hp sekarang ini. sila mention nama anda setiap kali anda msj/call saya ye

saya akan menaip lagi jika keadaan semakin menggalakkan.
doakan saya ye.

saya sentiasa doakan kamu berjaya dalam peperiksaan, ujian dan kesulitan hidup. harap kita akan berjumpa lagi.

salam sayang dan rindu buat blog jauhtapidekat.

Tuesday, May 24, 2011

Memukat di pantai hiburan

Salam alayk
adakah anda pernah pergi memukat? saya pernah!

beberapa hari selepas saya tiba di rumah (17/5/2011) kami sekeluarga (well, most of us) mengikuti kawan abah untuk memukat udang di persisiran pantai, berhampiran pantai hiburan. ye, ini kali pertama kami berpengalaman untuk memukat, jadi kami sangat excited! haha..

Saturday, May 21, 2011

Sebelum dan selepas [part 2]

Salam alayk..
mungkin ada diantara anda yang bercadang untuk bekerja sempena cuti ini, mungkin ada juga yang masih meneruskan pembelajaran dalam semester pendek ini, ada juga yang merancang untuk bercuti ke luar negara, atau ke Baitullah menunaikan umrah (jelesnya!).
tapi bagi saya, saya mahu mengisi masa yang panjang ini dengan melepak sepenuhnya dirumah! haha.. seem macam matlamat setinggi busut aja. well, believe it or not, it's true. jadi, aktiviti-aktiviti saya akan tertumpu pada kerja-kerja biasa di rumah (berhenti membaca jika anda bosan).
part 2 akan menceritakan apa misi saya sepanjang cuti ini. bak kata pos yang lepas, saya mula percaya the power of planning (sejak belajar management ni..huu)

Thursday, May 19, 2011

Sebelum dan Selepas [part 1]

Salam alayk
i'm at home now. it's been a week when I finally able to write, since the last day at UM.
I'm s**k at saying goodbyes and it was odd to behave like normal even everyone were happily going home or other spending their holiday for a little vacations with friends and family.

Sunday, May 8, 2011

more than word

Salam alayk.

minggu ke2 setiap bulan mei merupakan hari istimewa buat ibu-ibu sedunia. akan tetapi, jujur saya mengaku yang saya tidak pernah ingat bila hari ibu, atau hari bapa. bukan kerana saya tidak peduli tentang itu semua, tapi saya rasa hanya meningati satu hari istimewa buat mereka, tidak memadai!

they're worth to be remembered in every breath and du'a. terutamanya, ibu(ummi) kita.

Friday, May 6, 2011

Apa perempuan perlu tahu mengenai kereta

Salam alayk..
Sebagai perempuan, berapa peratus sangatlah pengetahuan kita mengenai kenderaan bermotor ini kan? yelah, bukan minat atau passion kita secara semulajadinya untuk berfikir lebih pada perkara-perkara ini. akan tetapi, memandangkan sudah ramai antara kita yang boleh memandu dan mempunyai kenderaan sendiri, jadi, kita tidak ketinggalan untuk kena tahu ambil tahu beberapa perkara asas tentang kenderaan (specific: kereta) kita.

Friday, April 29, 2011

saya tak suka bila marah

salam alayk
baru sekejap tadi, saya baru pulang dari makan petang, aka makan malam dengan kawan-kawan dekat KFC belakang UM (sebelah MAHSA tu). setiba di hadapan pintu bilik, saya terus rasa tak sedap hati, dan memang sudah mengagak sesuatu.
ye, selipar saya dan selipar sri dah tiada di tempat asal.

Wednesday, April 27, 2011

Mari bercinta dengan Tuhan

Salam alayk...

anda pernah rasa apa itu Cinta?
ce cite macam mane rase die....ce cite...

Monday, April 25, 2011

Stadi last minit lagi



Interesting last minute tips from one of my friend. beautiful words and like the drawing!
enjoy reading ^^

Thursday, April 21, 2011

random post

salam
let's make a random post here...
mood: wake me up when september ends -> click for this theme song b4 you read this post..heh..



i'm currently 'reading' a note for my next week paper, but my mind is not here..
ntah la, lately selalu terawang2, pergi ke sana, pergi ke sini..
fikir itu, ini,
i don't know why my self is not responding to any logic command like 'study!' or 'sleep!'
i found myself insomniac for the past 2 days.. and when i wanted to close my eyes, I felt afraid of what will comes ahead.
times pass by so fast, but not this week.

Monday, April 11, 2011

midas touch

Salam alayk..
hari ini 11/4/2011. lebih kurang 2 minggu lagi tarikh akhir untuk hantar thesis. setkt ni da 70% siap, tp result adn discussion ade problem, so, kne byk touch up lg.. methodologi sedang dlm process, insyaAllah, nk try siapkn arini...


Wednesday, April 6, 2011

Sing-a-long: Firework

seorang sahabat suka dgn lagu ni, sbb dia kata, lagu ni naikkan semangat dia, jd, mari kita teliti lirik dan moga ia membangkitkan semangat kta juga!



Do you ever feel, feel so paper thin
Like a house of cards
One blow from caving in

Do you ever feel already buried deep
Six feet under scream
But no one seems to hear a thing

Do you know that there's still a chance for you
Cause there's a spark in you

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gunna leave 'em fallin' down-own-own

You don't have to feel like a waste of space
You're original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow

Maybe you're reason why all the doors are closed
So you could open one that leads you to the perfect road

Like a lightning bolt, your heart will blow
And when it's time, you'll know

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gonna leave 'em all in awe-awe-awe"


Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon
It's always been inside of you, you, you
And now it's time to let it through

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what your worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gonna leave 'em all in awe-awe-awe

Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon
Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon

Friday, April 1, 2011

a call from mum

(ringtone..) [on screen: mummy~]
(owh, ini lah akibatnya bila dah lame x kol rumah!)

A: Assalammualaikum umi
Ummi: Waalaikumsalam. tgh rehat2 ke?
A: ahaa, lepak2 atas katil.
Ummi: owh, sory kaco..
A: eh, xpe2, ala bkn watpe je... umi sehat?
Ummi: sehat. kau sehat? ummi tgk kat FB semlm ko post ckp xsehat. demam ke?
A: eh, xde la. semlm rase xsedap bdn. biasa la tgh dtg bulan.. bdn rase sengal2..hehe
Ummi: owh, ingtkn demam ke..yela, busy2 wat thesis tu, jgn tensen2 sgt. jaga kesihatan...
A: ok2..angah sehat je ni.. makin byk mkn ade la..haha..setkt ni ok lg.. :)
Ummi: ahaa, jgn lupe minum air byk2...mkn vitamin B, bgs utk tenaga. (promote proviton)
A: woreit2..angah pn rase nk mkn vitamin, perlu booster lbh utk siapkn thesis ni..huu
Ummi: thesis bile kne anta?
A: kurang lg 2 minggu
Ummi: dah siap lum?
A: err.. smpi ke titisan terakhir nnt baru siap..hahahaha
Ummi: hahaha.. erm..ok la, sori kaco ko...
(erk! da nk letak ke?)
A: eh, xkaco la..abah ade?
Ummi: ade, tp skrg tgh solat jumaat la..
A: ooo..meeting kat JB aritu kjp je ek.
Ummi: ahaa, kejap je, tp minggu dpn ade meeting kat melaka plak, 2 hari...ummi ikut..hee..sorg2 kat rumah, tkut lak...
A: haha..
Ummi: umi br lps wat roti ni, tiba2 xde elektrik. mak uda tempah roti utk ikmal. esok nk g lok heng anta kek org tempah,singgah jap uma mak uda. 
A: ooo.. tgk izzat skali la ek.
(cet, tiap2 minggu tgk izzat! jeles2!! huu)
Ummi: dan skrg ni tgh xde elektrik. shot sbb umi br lps tukar plug kat dapur ni. oven ni elektrik kuat kot, die xthn, asyik shot je..nk panggil org betulkn, sume tgh solat jumaat plak..abes roti umi dah bantat..adei...cmnela nk bg kat mak uda ni..
A: owh, yeke..laaa..
Ummi: roti klu lambat msk ke, atau tiba2 mati karen, mmg senang la die bantat...
A: ooo..so, cmne nnt?
Ummi: nth la, bg je la bantat pn. nk wat semula de bhn..dah abes..huuu...
A: hahaha
Ummi: eh, nk dgr cite x... kn umi penah cite psl burung belatok kat blk umah ni kan. burung belatok biasa wane kelabu, paruh merah, tp yg blkg umah kite ni, wane hijau paruh merah..pelik kn? and aritu die patuk2 pokok kat blkg tu, rupenye die wat rumah die..pastu, budak2 jht g jolok2 rumah die sbb nmpk muke die terjongol kat lubang pokok tu..haha..kesian umi tgk burung tu. sampai bunyi errrkkkk (bunyi burung menangis..haha). umi tegur bdk2 tu, jgn jolok lg, sbb klu tangkap pn, diorg nk bg mkn ape..tp biasa la bdk2,lps tegur dtg lg..huu..kesian btul...
A: hahaha..mcm2...
Ummi: ahaa, huuu.. saje cerita utk menghiburkan..haha
A: haha..
Ummi: eh, ko nnt lps abes, nk wat ape?
A: abes study? erm..nth ek..umi nk angah wat ape? hehe.. tnye cm ade program utk angah je..
Ummi: eh, xde la. saje tnye..kot2 ko nk keje cm along ke... bile start cuti?
A: dlm bulan 5 la cmtu...erm..tu la, cm nk wat tuisyen je kat sane..teringin nk mengajar..haha
Ummi: tuisyen? bgs2!! kat cni mmg xde tuisyen pn. baru2 ni je ade dpt cikgu sementara utk ajar dak2 UPSR. kesian org sini, xde nk ajar dak2 nk pekse ni..bgs jgk klu ko wat tuisyen...
A: owh, yeke..haa, ok la tu.. tp angah xingt sgt la silibus sekolah ni..haha..kne study blk ni.. klu nk ajar pn, biologi pass la..fizik cm hancur je..tp klu sekolah rendah best jgk..hee
Ummi: haa, ok la tu...
A: nnt umi tnye2 kn la org sane, mane yg perlu... angah bleh je mne2.. :)
Ummi: ok2, xpe nnt umi tnyekn..ko tu, siapkn thesis dulu!
A: erk? hahaha..baik2
Ummi: ok la eh.. blaja elok2.. jg kesihatan, jgn tensen2 sgt..
A: ok mi, umi pn jg diri k.. krm salam abah
Ummi: ok.. assalammualaikum..
A: waalaikumsalam..

kesimpulan:
SPA: sila jgn hantar sy posting jauh2 ye. sy nk blk rumah, sy nk keje dkt2 ngn rumah..sian ummi tinggal sorg2 skrg.. xde sape nk borak2 ngn umi, nk gaduh2 ngn umi, nk wat kek, roti, biskut ngn umi, nk usha2 haiwan2 pelik blkg umah..
kalo kat cni, xde sape nk tlg kejut subuh pg2, xde sape nk ketuk pintu bilik bile bgn lewat, xde sape nk dpt masak sdp2 cm umi, xde sape nk gelak same2 bila tgk cite korea, xde sape nk jerit2 bile lambat angkat kain dr ampaian.  :'(
ok, sy tangguh kawin lg 5 thun ok.. xcukup lg masa nk bermanja2 dgn umi..

Al-An’am : 151
"...dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa kamu..." 

Tuesday, March 22, 2011

Merong, SPA dan perkahwinan itu [editted with pic]

salam alayk
tarikh hari ini, 22/3 lagi sebulan tarikh due thesis, dan lg 2 bulan tamatnya pengajian saya di sini, insyaAllah. banyak perkara berlaku di sekitar sebulan yg lepas, itu yang menjadikan sy kurang meng'update' blog. biasanya, jika begitu byk perkara ingin di ceritakan, sy jd semakin mls utk menulis (bad habit).

Thursday, March 3, 2011

business

Salam alayk

salam sejahtera kepada semua. ya, saya tulis post ini pd jam 230 pagi, 3/3/2011. bukan saya insomnia, tp sy terlebih 'nap' dr jam 10 sampai jam 130 td..huu.. tak apa lah, memang berhasrat menunggu air di blok keluar, baru mahu bangun dari tidur. :)

baiklah, post kali ini berkenaan kawan2 saya. well, some of my friends had started their own business menjelang tahun akhir finall year ni. mereka tersangat lah kreatif dan berbakat dalam bidang masing2 dan sekarang dalam proses mengembang kan perniagaan kecil2an mereka. jadi, dengan ini, sy ingin memperkenalkan mereka! here we go~~

Monday, February 28, 2011

the concert

salam alayk...
malam semalam, saya dan rakan-rakan (amal, lina, alin, kak wani, aina, yopmi, ezzat, ann & ikhwan) ke konsert maher zain di stadium melawati shah alam...
punya lah saya menunggu2 konsert ini, saya beli tiket sebulan, dan saya sampai tersalah tarikh pada mulanya...huu (cerita kelakar btul, sehari sebelum tarikh yang salah tu baru sedar...)

Wednesday, February 23, 2011

Siapa Aku?

salam alayk..

hurm...
dari kecil aku suka mencuba pelbagai benda2 baru. diantara adik beradikku, akulah yang paling mendtgkn 'hal' time kami masih kecil, akulah yg byk pecahkn brg2 dirumah, dan akulah juga yg plg byk jatuh2 ketika bermain. tapi semua itu x menjadi kan aku serik utk masih bermain dan bermain...

semakin aku besar, aku belajar byk dari kehidupan. tapi, dgn cara yg pedih sekali. aku belajar dari kesilapan, di mana aku mesti akan tersilap langkah, baru mengadah. mungkin krn aku ini keras hatinya berbanding kwn2 (perempuan), jadi, aku tebalkan hati shj dan move on dlm hidup.

masuk fasa alam keliru dan mencari diri sendiri, aku cuba cari arah kemana harus aku pergi. aku berkawan dgn pelbagai jenis manusia dgn harapan aku dpt tentukan di mana aku patutnya berada. walau beberapa kali masuk ke tempat yang salah, aku tetap teruskan langkah..

bertahun2 menentukan tempat diri ini, aku masih keliru, di mana aku sebenarnya... melihat sorg2 kwn aku menemui minat dan diri mereka, aku rasa semakin resah.. kemana arah tujuku ini?
seorg teman rapat ke politik
seorg teman bicara ke dakwah


tapi aku masih disini...
walau pelbagai bidang aku cuba ceburi..
walau aku mampu lakukan semua benda
tapi aku masih gagal lakukan satu pun dgn baik

kerana itu, aku masih di sini...
mancari2 lagi...
siapa aku?

someone watching over me by hillary duff:

Friday, February 18, 2011

sehebat wanita zaman dahulu

salaam alayk~

minggu lepas, sy ada menghadiri satu ceramah terbuka dr youngmuslimproject yang bertajuk the greatest women of islam. talk in disampaikan oleh Sheikh Tawfique Chowdury, founder and director of Mercy Mission. more about him, click HERE.
secara ringkasnya, ceramah ini mengenai jasa2 wanita2 islam zaman dahulu yang berjaya melahirkan pemuda2 hebat seperti Rasulullah, Sultan Muhammad Al Fateh, Al-Bukhari dll.

pharmacy nyte 2011

salaam alayk

pd 22 Jan yang lalu.. (hurm, hampir sebulan yang lalu yek), kami, final yr pharmacy student menganjurkan satu annual event di hotel flamingo, jalan ampang. event ini bertujuan utk menghargai jasa2 pensyarah dan juga utk memberi penganugerahan kepada pelajar2 yang berjaya dalam subjek2 tertentu dan secara keseluruhannya...kami namakan event ini sebagai PharmNight.

Tiada apa-apa

salaam alayk~

salam sejahtera kpd semua pembaca blog sy.

tak pernah sy berkelakuan begini, bukan menjadi rutin sy utk menulis sekerat2 bg setiap post. sudah ada lbh kurang 4-5 post pending dlm senarai post sy. bukan juga kerana tiada masa, tp bila masa sedang menulis post, emosi rase terganggu, dan mood terus hilang utk habiskn tulisan...

mari sy senaraikan rentetan peristiwa sepanjang 2-3 minggu lepas:

22 Jan: Pharmacy Night
30 Jan: Mount climbing at Gunung Batu Puteh, Tapah, Perak
10 Feb: Went home
12 Feb: abah's 49th birthday
13 Feb: Went to see izzat at his new school
15 Feb: Went back to KL
17 Feb: Election for new MPMUM started

setiap perkara diatas ada yang sy mahu ceritakan, tetapi, masih di pending lg. huu.. tak tahu lah ape yg sedang berlaku skrg ini...

tapi, moga2 semuanya kembalai pd sediakala, sooner or later.. insyaAllah.. all the best semua..~~

Saturday, February 12, 2011

hadiah yang terbaik ^^

Salam alayk
12/02/1962
Ini merupakan tarikh lahir abah. Memandangkan tidak ramai kaum lelaki di dalam rumah,jadi mmg akan menjadi satu cabaran utk sy sekeluarga utk mencari hadiah utk abah. kdg2, perlu diskus 1 family supaya hadiah tak bertindih. almaklumlah, brg2 utk lelaki bukannya byk utk dijadikan hadiah kan. jadi, sy buat survey terbuka kat FB utk cr idea2 yg lain dari yang lain. dan sy amat terpaku pd satu kisah yang dipost ke dalam inbox sy oleh seorg sahabat ini. so, mari kita hayati kisah di bwh..

Monday, January 10, 2011

productive muslim

salam alayk..
yesterday i came across this amazing vid about productive muslim, by ProductiveMuslim.

video
which is you? the red or black figure? huu

then, i tried surfing their website, and, i find it was very interesting! i've already sign up for their newsletter and free e-book!.. it is a good way to remind your self of our everyday practice in Islam and become a productive Ummah!..

many good tips from sunnah and Al quran that they make it interesting to read them too!

let just take a peek here and tell me what are your opinion about this.

Sunday, January 9, 2011

no thanks

salam alayk..
skrg kat fb tgk fever main secret-number-i-know-yours-only-and-i-post-something-about-you game. haha, panjang n xcool gile sy bagi name game ni ek..

at first, mcm nmpk annoying btul tgk byk org post2 pasal benda yg kite xtau ape la sbnrnye... but, bila da tau how the game played, br phm..heh...

well, basicly, they will said what they think about you..some find it interesting..but for me, i found it scary!

Friday, January 7, 2011

Sing-a-long: Raihan - Kita Hamba

salam alayk..
saya peminat no 1 raihan sejak dulu lg. masih ingt time kecik2, umi abah slalu play lagu raihan dalam kete, so, lagu die melekat terus dlm kepala smpai skrg.

kali ni, jom hayati lagu ni..
klik utk play ye..


Penyanyi: Raihan
Tajuk Lirik Lagu: Kita Hamba

Kita adalah insan yang dihidupkan buat sementara...
Kita adalah insan yang hakikatnya adalah hamba...
Tapi mengapa sering kita tangguhkan perintah waktu untuk menyembahNya
Tapi mengapa kita selalu leka dengan kewajiban sebagai hamba

Kita adalah insan yang dihidupkan buat sementara...
Kita adalah insan yang hakikatnya adalah hamba...
Tapi mengapa kita selalu leka dengan kewajiban sebagai hamba

Sedang Tuhan tak pernah lupa
Untuk mencurahkan segala nikmatNya

Bahkan Tuhan Maha Pengampun
Di atas segala dosa yang dilakukan
Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat

Kita adalah insan yang dihidupkan buat sementara...
Kita adalah insan yang hakikatnya adalah hamba...
Tapi mengapa sering kita tangguhkan perintah waktu untuk menyembahNya
Tapi mengapa kita selalu leka dengan kewajiban sebagai hamba
Sedang Tuhan tak pernah lupa
Untuk mencurahkan segala nikmatNya
Bahkan Tuhan Maha Pengampun
Di atas segala dosa yang dilakukan

Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat
Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat 

Bangunlah di tengah malam..
untuk menunaikan...
merintih kepadaNya
pohonlah kasih sayangNya
agar selamat dunia dan akhirat

Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat
Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat
Bagi mereka yang insaf dan mahu bertaubat...... 

Tuesday, January 4, 2011

belajar mengenal erti syukur

salam alayk..

menjadi lumrah hidup saya utk tidak menulis apa2 post sepanjang berada di rumah.. bukan apa, saya perlu meluangkan 100% masa yang ada utk dinikmati bersama keluarga..

jadi, mari saya rumuskan apa yang telah berlaku sepanjang cuti sem 1 yang lepas..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...