Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Wednesday, January 22, 2014

What you should expect from a marriage?

Assalammualaikum wbt,

this is to my dear babe yang dah lame xbukak blog since kerja, apatah lagi since kahwin. dan untuk my bestfriend sri yang nun pjj dgn hubby kat putrajaya :)

Waktu awal perkahwinan macam2 kita impikan untuk jadikan rumah tangga kita da bomb among others kan. well, after a year of marriage, byk perkara kami belajar antara satu sama lain & ini antara yang kita kena expect dalam ruamh tangga kita.

1. YOUR SPOUSE IS NOT PERFECT
ini tersangat lah kena sedar diri dari awal sebab masa mula2 kahwin dulu kita akan rase pasangan kitelah paling sempurna dalam dunia ni. yelah segalanya baru dan masih terbuai2 hangatnya cinta tukan..hehe..ok, then bila something happen yang kita xjangka dr pasangan kita, kita akan mudah kecewa, dan kita akan blame pasangan kita tu, padahal, mcm lah kita ni perfect sgt kan...

2. BABIES
ade pasangan yang dikurniakan rezeki sejurus selepas kahwin, alhamdulillah, but ade je yg tunggu bertahun2 baru dpt baby. anak ini satu rezeki dr Allah. cuba bayangkan, kita penat2 kerja dan dpt gaji akhir bulan. itu kalau mkn gaji, klu bisnes? lagi lah mencabar, kena tunggu balik modal dulu baru dpt keuntungan.. ye x? mcm tu jgk lah ngn rezeki ber anak ini. kita kena usaha dulu, cukup bulan inshaAllah Allah bagi lah tu. saya mula2 kahwin dulu mmg excited nk terus pregnant, tp klu pregnant tu mcm boleh beli kat mall, saya sanggup hutang kredit card berjuta2 untuk preggy, tp semua ni kan kuasa Allah. Dia lebih tahu.

3. HE IS YOUR ONLY TRUE FRIEND
sebelum kahwin mungkin kita ramai sgt girlfriends (or boyfriends..errr)..yang jadi tempat kita nanges, hangout, kutuk, marah dsb. but after marriage, most of our friend wouldn't dare to interrupt us anymore (T___T) i dont know why. rase dah ramai kawan baik hilang, atau sy yang menghilangkn diri kot, entah (i miss my girlfriends). but the best thing is your spouse will replace all your friends. dialah tempat kita ketawa, nanges, marah, tampar (eh) dan dia akan berusaha untuk wat kita happy, special, dan tak kesunyian. He will be your everything. setiap sesuatu yang indah tu perlu pengorbanan kan..

4. WHAT YOUR PLAN FOR YOUR MARRIAGE IS NOT EASY AS YOUR THOUGHT IT WOULD BE BEFORE YOU GET MARRIED
contohnya kita nk jadi surirumah paling rajin didunia, nak masak setiap hari, nk lipat baju setiap hari, nk sapu rumah setiap hari dan dlm masa yg sama berjaya pergi balik kerja dengan muka senyum gembira. ok this is mengarut je. realitinya jadi surirumah sgtlah penat lagi2 klu berkerjaya. masak sekali seminggu je, lipat baju time dah xde baju nk pkai dan balik rumah dpt senyum time nasib baik xpenat kerja..huhu.. tu belum kira nak ajak husband wat household chores lg tu..sama ada boleh wat kata sepakat, wat jadual duty roster ke or berperang pinggan mangkuk semua..hahaha..well it's depends ;)

well, ini yang ketara lah yang saya boleh tulis. ade byk lagi sbnrnya tp kebanyakkan xleh publicly tulis kat sini..hehe..kena alami sendiri ok kwn2 :)

till then, happy marriage to my dearest Amirah Izzati & Albark, dan Nur Sri & Usaid. May Allah guide our marriage towards Jannah.


Wednesday, October 30, 2013

TAHUKAH ANDA...Insurans

Assalammualaikum wbt,

Hari ini saya nak kongsi dengan kawan-kawan mengenai insurans.

Insurans secara asasnya adalah sama, tak kira whichever company mana yang jual.
Akan tetapi, saya nk share pasal Insurans yang dijual oleh company Prudential.

TAHUKAH ANDA Takaful adalah produk insurans yang syariah-compliance?

TAHUKAH ANDA anda boleh menginsuranskan anak anda seawal 20 minggu usia dalam kandungan? (PRUmyChild)

Tuesday, October 22, 2013

Marriage and Sakinah

Assalammualaikum wbt,

Alhamdulillah, nikmat Allah mana yang kamu mahu dustakan?

setelah hampir 1 tahun berkahwin, baru faham erti ketenangan.

selama bujang, hati sangat tak tenang, nk ibadah terganggu, wat kerja tak senang, fikir soal hati yang ntah tak sudah..

kali ini, baru paham nikmat beribadat bulan ramadhan, menyambut erti kemenangan dipagi raya dengan sebenar-benarnya kerana tiada lagi "dosa ringan" yang sering menghantui diri.
Raya korban kali ini pun baru dapat nikmati indahnya puasa hari wukuf.

Ya Allah, banyak dosa ini, tp kasih sayangMu masih di sisi hamba ini.

wahai remaja2 sekalian, betul kahwin itu bawa ketenangan hati, tiada lagi perasaan resah gelisah, tiada lagi mimpi2 indah yang tak sudah. tapi, hakikat berumahtangga itu lagi besar aspeknya sebenarnya :)


Thursday, October 10, 2013

The 5% People

Assalammualaikum wbt...

Suatu masa dahulu, ada pernah dengar satu ceramah dr Prof Muhaya yang mengatakan, di dalam dunia ini, ade 5% sahaja golongan yang tak suka kita.

Walau hakikatnya % die sangat kecil, tp kdg2 ia memberi impak yang besar dalam hidup.

yelah, yg 5% ni lah yang menegatifkan setiap tindak tanduk kita, semua yang kita buat ade je yang tak kena di mata mereka.

Jadi, jangan biarkan golongan 5% ini mempengaruhi hidup kita! biarkanlah mereka dengan aksi mereka, tak ada faedahnye kita melayan kerenah mereka. kan portion 95% tu lagi besar kan? buat apa nk fikirkan orang yang boleh jatuhkan kita kan? yang penting, bila kita salah, kita minta maaf, dan teruskan hidup dengan letak mood 'ignore' je untuk golongan ini.

macam mana nk mengenalpasti golongan 5% ni? secara obviousnya, mereka datang mungkin dari orang2 yang terdekat dengan kita, eg: keluarga, kawan2 rapat. dan yang paling penting, hanya mereka sahaja yang menidakkan perbuatan/tindakan kita, orang lain rilex je. huhu.. jadi, di situ kita boleh pin point sebab semua ini terjadi, kemungkinan besar bukan salah kita sbb golongan 5% ini sahaja yang xsokong.

Jadi, keep them away as much as possible and do more good deeds as it will make you feel better about yourself, inshaAllah.

Cehhh, semakin jadi bisness women ni, semakin banyak musuh ke? haha.. xde lah, mungkin kne lebih positif untuk menerima segala apa cabaran lepas ini. Asma' ni nampak je kuat, tp dalam hati meleleh org xtau..huu..

btw, sapa tak like fb page saya lagi, sila like dan anda berhak menuntut 5% diskaun pada setiap pembelian saree tu ye. like di sini-->SAREEMAZ

Monday, September 9, 2013

Fat, fatter and fattest

Assalammualaikum wbt,

I'm getting Fatter than Fat! OMG!

in about a year, my weight increase 5-6kg! that's insane!! last sept 2012, my weight was about 54 and now, it was nearly 60!! this is not logic!

orang kata lepas kahwin xpe naik badan 4-5 kg, sbg preparation untuk pregnant.. but, until now, badan naik tapi xpregnant, so xleh jadi ni! huaaaa

Thursday, September 5, 2013

It is not about the money

Assalammualaikum wbt,

Pagi ini hujan sangat lebat. hampir banjir jalan nk ke Westport, tapi alhamdulillah selamat sampai office. pagi-pagi sangat mengantuk dan itu adalah sangat bahaya ok! (please stay awake Asma'!)

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kenaikan harga minyak (atau pengurangan subsidi) disebabkan oleh defisit yang negara kita alami. hutang yang sangat terbeban memaksa rakyat untuk membayar hutang.
Ok, post ini bukan pasal politik. tapi realiti.

Friday, August 23, 2013

Mertua VS Menantu

Assalammualaikum wbt dan Selamat Hari Raya!

Alhamdulillah, bersyukur atas segala nikmat Allah beri, nikmat udara, bahagia, malah sakit pun nikmat tau! itulah hebatnya kita jadi orang Islam.

Ok, berbalik pada tajuk, hehe, nampak kontrobesi kan?
FYI, saya baru sahaja berpindah ke rumah baru di Denai Alam sempena perpindahan saya ke shah alam, dan adik ipar dari India untuk sambung belajar di Melaka.
Jadi bermula episode saya tinggal sebumbung dengan mertua. hehe

Monday, July 15, 2013

plan for baby

Assalammualaikum wbt..

Hye guys! Happy ramadhan!
Tingkatkan ibadat, jalankan tanggungjwb, kurangkan kontroversi..haha

ok, jom cerita...

dah hampir 7 bulan saya mendirikan rumah tangga Alhamdulillah. :)

dan ramai juga dah bertanya, dah ada isi ke belum? huk..huk..belum

Pasangan mana yang tak nak anak kan? lagi2 tgk akak baru je lahirkan asyraff yang comel tu! lagi membuak2 rasa..

Tapi apakan daya, takdir sudah begini..wuwu..saya maybe susah sikit nk concieve sebab keadaan haid yang tidak teratur dan keadaan geografi saya dan suami yang terlampau extreme! haha..

Last week jumpe doc, smpai buat vaginal scan lagi..hehe..punya la excited, tp mengecewakan lagi..huaa.. yela, dah 2 bulan xperiod ok, tapi apakan daya..

So, doc nasihat supaya kurangkan jarak dgn suami supaya senang nk merancang keluarga, dan cuba secara natural lagi 6 bulan, then kalau masih xde pape, boleh start rawatan kesuburan untuk mengandung.

huhu..lamanya 6 bulan...

saya terfikir nak makan herba-herba utk tingkatkan kesuburan, tapi xtau mana yang bagus..ade suggestion?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...