Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Sunday, August 30, 2009

theSavior~

Slm alayk..

pernah x kamu punyai seorg yg SPECIAL,
bila kamu mahukn teman, dia akan berada disitu..
bila kamu perlu seseorg, dia tiba2 akan muncul..

pernah x?
bila kamu terpikirkan die, dia akan msj kamu, or cntct kamu, or buzz kamu..
bila kamu mahu seseorg memahami kamu, dialah orgnya..

kekdg sy sendiri rase pelik, bleh ke jd cmtu ek..
tp ajaibnye, sy sendiri mengalami pengalaman berharga ini..


terima kasih buat teman itu..
bila ku perlukn mu, kamu sentiasa di sini..
xpernah lari, walau pelbagai tohmahan menempa diri,
xpernah menilai harga diri ini dr kaca mata realiti,
walau pd hakikatnya,
diri ini bagai sampah kitar semula dimata manusia2 itu,
terasa berdosa diri, membiar kamu menjd temanku,
terasa tamak membiarkn kamu terikat dgn ikatan 'sahabat' itu dgn diri ini..



tp sy tahu, mulianya hati kamu,
sy tahu, ikhlasnya persahabatan kita ini..
krn kamu xpernah meminta lebih..
kamu menerima sy seadanya,
walau sy xsetanding kwn2 kamu yg laen,
tp kamu xpernah malu memperkenalkn sy pd kwn2 kamu,


terima kasih sekali lg..
krn kamu xpernah letih melayan diri ini..


mySavior~

p/s: tiada yg lebih layak dipuji selain Allah swt.. Hanya Dia yg sentiasa berada disisi hambanya, walau kita ingt Dia, atau tidak..

tp ingatlah, Dia berfirman dlm surah Al Baqarah:156, yg bermaksud, " ingatlah Aku, maka Aku akan ingt pdmu, bersyukurlah pdKu & jgn kamu ingkar pdKu".

Saturday, August 29, 2009

::Munajat Seorang Hamba::

Dikala malam sunyi sepi

Bani insan tenggelam dalam mimpi

Musafir yang malang ini pergi membasuh diri
Untuk mengadap mu oh tuhan

Lemah lutut ku berdiri
Di hadapan mu tangisanku keharuan

Hamba yang lemah serta hina

Engkau terima jua mendekati
Bersimpuh dibawah duli kebesaran-Mu

Tuhan hamba belum pasti
Bagaimana penerimaanmu
Dikala mendengar pengaduanku


Ku yakin kau tak mungkiri
Dalam wahyu yang Kau nuzulkan
Kau berjanji menerima pengaduanku

Dan Kau berjanji sudi mengampunkan ku

Dari segala dosa yangku lakukan

Ampunan mu tuhan
Lebih besar dari kesalahan insan


Hamba yakin pada keampunanmu tuhan
Bukan tidak redha dengan ujian
Cuma hendak mengadu pada mu

Tempat hamba kembali nanti di sana

Wednesday, August 26, 2009

One Drop Perfume~

salam alayk...


ye, skrg sy agent ONE DROP PERFUME..
sy jual dgn HARGA PELAJAR... sgt2 murah..

harga pasaran : RM 40 & RM 45
tapi sy jual : RM 36.90 & RM 39.90

murah kan?

ha, jgn lepaskn peluang utk mencuba.. sesiapa yg nk test, leh dtg bilik sy, A118.. or contact sy di sini, or email, nuraz_29@yahoo.com

mari beli sempena hari raya yg akan dtg.. order skrg, leh dpt sblm raya..
bkn utk diri sendiri shj, malah bleh bg present kat ibu, ayah, adik, kakak, abg, or kawan2 baik anda..

berbelanja, sambil berjimat.. :)


SET WANITA



Set celebrity

RM 39.90






Set 1

RM36.90



Set 2

RM36.90




Set3

RM 36.90


Set 4

RM 36.90


Set 5
Rm 36.90

SET LELAKI

Set Celebrity
RM 39.90



Set 1
RM 36.90




Set 2

RM 36.90

Set 3

RM 36.90



Sunday, August 23, 2009

satu ramadhan~

salam alayk..
salam ramadhan...

hari pertama berpuasa xrasa lg dugaannya, tapi kesedihannya xterkata..huu
ni 1st puasa yg xdpt bersama family terchinta~
waktu sahur la plg menhayat hati... mkn sorg2 berbekalkn nasi tapau DU.. masa mkn tu, rase nk menitis air mata, teringat umi kat kg, tgh sahur ape la diorg ni...

so, utk mengubat rindu kat umah, sy melarikan diri, mencari mana2 keluarga yg boleh ditumpang kasih barang sedikit..huu

sy join raiz sekeluarga g shopping raya kat sogo (hari 1st pose da shopping raye kan..huh, dahsyat diorg ni..) seronok shopping ngn diorg ni, bkn sbb ape, lbh melayan kerenah anak2 sedara raiz yg nakalnye xterkata... penat2 pose pn xterasa, dek mengejar anak2 yg comel + cute ni... nk marah pon xsampai hati.. haha

waktu berbuka plak, bkn maen meriah lg... mak raiz masak soto ( which is her mom's fav dishes to cook whenever i come to visit them..huu.. xtau npe, maybe sbb sy org johor?? maybe..)
sume ahli keluarga dia ada.. (dia ada 4 org adek beradik + ipar duai + 2 org bibik..)
mmg kelam kabut la waktu buka tu, dgn anak2 sedaranya, ngn xsiap masak lg..haha

but, there is joy there..
syukur dpt berbuka dgn diorg.. atleast lupa sket ingatan kat kg..

mlm tu, raiz ajak g solat terawikh kat surau..but, rase nyesal lak g..huhu
ade la insiden yg menggeramkn berlaku...sampai xkhusyuk solat.. nk tahu? kne tnye personally k... ( sbb xsanggup lak nk story kat cni)

bgn sahur plak, kakak raiz kejut pkul 5.20, iskh, lg beberapa min lg nk imsak, lg kelam kabut la mkn kan.. but, sunnah lewatkan sahur, ye x? hehe

anyway, i really feel like having a family.. so, sesiapa nk ajak sy berbuka sama, jgn segan silu ye.. :)

harap dpt jalani ibadah puasa dgn lebih tabah + bertenaga + ber'isi'...
kurangkn amalan jahat, timbunkan amalan baik..

tunaikan 'mission'!

ni arif ( anak kak ngah raiz yg pertama ) ... raiz suro die panggil sy kakak mok... haha


ni plak aish naufal ( anak kak ain raiz yg pertama )


Thursday, August 20, 2009

ramadhan ku~

sy takut~!
sy takut!!!
sy bersdia ke??
sy tkut! sy ulang lg.. sy tkut!
ya Tuhan...
ku mengharapkn ramadhan kali ini penuh makna..
bkn seperti tahun2 yg berlalu...
sia2 tnpa isi, malah menambah dosa yg ada..
msih adakah sisa2 kesempatan ini utk ku sesali & ku ubahi?
sy tkut...
ya Allah...

video

Pengemis itu~

sekadar gmbr hiasan~


Salam alayk..


Kisah ini merupakan kisah benar yg di alami oleh seorg sahabat sy~


Sahabat sy, Aisha, & keluarganya pergi melawat adik bongsunya di sekolah berasrama penuh yg terletak di negeri Sembilan. Dalam perjalanan pulang, mereka singgah di salah sebuah surau yg agak usang di tepi jalan yg agak sunyi. Waktu menunjukkan dalam pkul 3 ptg.


Sewaktu aisha ke tempat wudhuk, dia terserempak dgn seorg makcik yg sedang mencuci tandas. Menurut gambaran Aisha, rupa paras makcik itu sgt menakutkan + mencurigakan + mcm xbtul (ini kisah benar, k)... so, Aisha cpt2 amik wudhuk, & trus masuk ke dlm surau, & mendapatkan maknya yg baru ingin menunaikn solat. Pd mulanya, dia ingin memberitahu maknya, berkenaan makcik suspicious tu, tp, dia decide utk memendamknnya shj..


Selepas selesai solat, tiba2 Aisha teringat amanah kwn2nya. Dia di minta utk mengagihkan sejumlah wang kepada sesiapa yg memerlukan. So, tanpa berfikir panjang, selepas selesai bersiap, Aisha meminta izin maknya utk memberi sedikit wang itu kpd makcik itu, & maknya membenarkan..


Mula2, Aisha takut, sbb tgk keadaan makcik tu, but, dia branikan diri je.. dia mendekati makcik itu, salam tgnnya, dan trus member sekeping note 50 ringgit, senyum, & cepat2 beredar.. Aisha sedar yg makcik itu nmpk terkejut & ingin bertanya pdnya, tp memandangkan Aisha tkut sgt, so, die cpt2 masuk kete.


Akan tetapi, bila die menoleh balik, die melihat maknye tgh berborak2 rncak dgn makcik tu... hurm...


Then, bila mereka mula bertolak blk, Aisha bertnya apa yg diborakkn td pd maknya..


"Aisha, apa Aisha buat tu sgt2 mulia. Lps Aisha bg je, mak trus salam makcik tu, die ckp trima kasih byk2. Sbnrnye, die tu musafir, dr kl nk ke Kelantan, nk blk kg. Tp xcukup duit. Die singgah ke surau ni, nk mintak tlg pak imam tu, pinjamkn duit sikit, but, pak imam tu xbrani nk bg sbb pengerusi surau xde mase tu, kne mintak kebenaran pengerusi surau dlu, so, makcik tu xleh blk. Die dr pg td kat surau ni, xmkn pape lg. Die doa supaya dtg pertolongan & sementara die menetap kat surau tu, die kate lbh baik die tlg kemas2 surau ni, basuh2 toilet.. sekali, tgk2 Aisha hulur rm50 kat die.. die xterkata ape da... "


Menitis air mata Aisha dgr... subhanallah.. kuasaMu tuhan...


Kesimpulan: kadang2 kita xtau siapa yg ptt kita tlg, sbb kita xtau nasib manusia tu mcm mane.. & kita xsdar, bila sbnrnye seseorg tu perlukn bantuan kita.. kdg2 kita rase menyampah tgk beggar tepi jln mintak sedekah, sbb kita xtau sejauh mane kejujuran mrk, lgpn, Rasullulah itu benci kpd sesiapa yg meminta2 tnpa didahulukn dgn usaha.. tp yg plg penting, jgn kite persoalkan sejauh mne kejujuran mereka, tp tnyelah, sejauh mane kejujuran kite menghulur... Allah itu Maha Adil & saksama.. Dia boleh tunjukkn kuasaNya pd sesiapa & bila2 yg dia kehendaki... Ikhlasnya kita, terletak pd kepercayaan kita pd Allah, yg kita fully berserah pd Dia yg tentukn siapa yg berhak, bkn kita.. moga cerita ini bg teladan bg kita semua..




Peringatan : INI MMG KISAH BENAR. WATAK, MASA, TARIKH & TEMPAT DI UBAH SEDIKIT DEMI MENJAGA BUDI & KEIKHLASAN EMPUNYA DIRI, BG MENGELAKKN SEBARANG RIAK, BANGGA DIRI, SERTA SALAH FHM.. HARAP MAKLUM..

Monday, August 17, 2009

kejadian :(

salam alayk..
ini adalah kisah benar yang menyedihkan dan mengejutkan saya sekeluarga...

tempat: A118, Kolej Kediaman Tuanku Bahiyah, UM
tarikh: 9 ogos 09
masa: 12 am

xbleh tdo, sbb xabes stud lg utk test analisis pharmaceutical esokye.. mmg xde mood langsung nk stud, xtau npe, rase letih + mls + nk tdo + xsdap ati.. xtau npe.. tp sy cuba jugak stud smbil baring2, smpai tertido..

masa: 2 am

terjaga.. tgk jam, br pkul 2... nk sambung tdo blk, xleh.. but, cube jgk, sbb da set jam pkul 4, nk wake up awal.. akhirnye tertdo jgk, tp xlena..

masa: 3 am

terjaga, again.. so, decide utk bgn trus... mandi, wat air pns, bkk laptop, & stud...
bc ape yg ptt.. tp, still rase something wrong... pndg kiri, pndg knn.. seram plk tgk tingkap terbukak, sorg2 bgn pg2 cmni, teringat kisah makcik jual karipap..huu

but, try gak stud... smpi pkul 5 am, tdo blk.. smpi subuh..

tempat : rumahku, perumahan kilang sawit tenggaroh timor, kota tinggi, johor
tarikh: 9 ogos 09
masa: 3 am

*text msg*
kak zah, ti rase ade org nk masuk umah ti la, cuba kak zah tgk2 kat pintu blkg umah ti, sbb dgr ade org tgh kopak pintu ni..

umi trus kejut abah, abah kol penyelia + polis rondaan + guard kilang die + jiran2 sebelah...
umi peak umah cik ti melalui tingkap bilik sy yg mmg sebelah dapur.. ( dapur rumah sy & rumah cik ti bertembung, so pintu blkg mmg face 2 face )

umi nmpk 2 org tgh panjat kerusi, kopak pintu umah jiran blkg uma, cik ti..

*text msg*
kak zah, akak bkk lampu dapur akak, tgk2 kalo die takut & lari ke..

"abg, bkk lampu dapur bang," smbil still peaking melalui tingkap tu..

abah pon melangkah ke dapur...

"ya Allah.. azah!," abah lari blk ke bilik utk dapatkan umi..

"pintu blkg kite, da terbukak!,"

umi panic...

tp, abah branikan diri, bkk je lampu dapur..

dua org itu panic.. trus lari..

alhamdulillah..

lps tu, br kwn2 abah smpi... kerumun rumah... cr kat sekitar, kot2 masih bersembunyi kat ctu..

umi cek umah.. mmg da kne geledah umah... so, ni brg2 yg di dapati hilang:

1. jam tgn abah ( maybe dlm rm500+)
2. jam tgn izzat ( rm200+)
3. wang dlm dompet izzat (rm30+)
4. hp izzat (rm200+)
5. seluar jeans + baju utk raye izzat (rm200+)
6. kasut keje abah ( err, ni free kot~)

polis dtg dlm lps subuh.. dijangka pencuri masuk uma dlm pkul 2 am... coincidence?? kuasa Allah.. naluri ibu sampai ke anaknye, walau beribu batu terpisah jarak..

umi kol sy & along, suara umi sgt sdeh + penat + trauma.. umi cite sume dlm phone..
umi sempat pesan kat kitorg

" umi da slalu doakan anak2 umi, kali ni umi nk mintak anak2 umi doakan umi, abah & izzat kat sni selamat.."

menitis air mata dgr... sian umi..

da la izzat tdo kat bilik mlm tu xkunci pintu, mmg xprnh kunci pintu pon.. klu kitorg blk pon, tdo kat bilik, xkunci pintu, kekdg2 tutup pon x..
luckily sofi xde kat umah..

alhmdulillah, sume selamat..cume umi trauma..

sian umi..

so, mangga & selak pintu da ganti, malah bertambah..
izzat tdo bilik umi for the whole week..
kami sudah tutup + kunci pintu bilik bile tdo..
bacaan sblm tdo ditingkatkan dan lebih di hayati..


moga diberi kekuatan..
moga diberi keselamatan..
selamatkanlah keluargaku dari malapetaka, bencana serta tipu daya syaitan dan manusia..
amin...

Sunday, August 2, 2009

kegilaanku (^-^)



buku ini sy sudah bc.. pd mulanya, xberminat nk tau tulisan hlovate, but, my frens cm suke je bc, so, try la beli.. mmg xphm mula2, maybe sbb xbiasa dgn cr die mnulis, but, xrugi sgt beli, sbb byk benda die pndg dr point of view yg berbeza dr kita.. seriusly xrugi..

conclusion: best! 4 star..




buku ini sudah habes di baca, mengambil masa 2 hari straight utk finish.. sy pinjam dr cik marinata..


conclusion: best! 5 star..





buku ini sy beli jumaat lps di MPH Mid Valley..amik masa 2 hari juga utk habiskn..kwn2 syorkn bc sbb bermakna + best + sesuai dibaca utk kita2 ini..huu


conclusion: mmg best! 5 star.. moga sy mampu utk jd sepertinya, malah lbh baik.. lillahitaala, aminn





buku ini sy beli pd masa yg same dgn buku di atas..blum bc lg sbb nnt sy xstud langsung.. ade je di timbunan buku2 pharmacy di atas meja, tp buku ini plg menyerlah dr mrk sume..huu




p/s: bila kegilaan ini menjd ketagihn, susah utk dibendung.. g mid semata2 ingin membeli 2 buku ini, mmg memeningkan kepala sy..but, ini lah sy..



~Khairul Izamil & Nur Aqilah~ part II

salam alayk..
yeah, here comes part II
pg2 sabtu tu, sy da bertlk dr UM pkul 6.45, jln kaki ke stsn U utk ke KL cntrl..
sy, zaim & afiq da janji nk meet kat sane pkul 7am,
but, bila da smpi KL cntrl, zaim msg yg diorg xbertlk lg..adeh~
geram btul, da la diorg naek moto, kite kne jln kaki, kne tunggu diorg plak..iskh! :P

after dat, kitorg bertolak ke batang benar utk meet ngn driver, al-ashraf, aka acap, yg bwk unser.. kat sane gak jumpe ngn raiz..

then, kitorg stop kat R&R seremban utk tnggu the rest of our konvoi clan..

arina, atuld & fariz-saga baru
auni, pa'ah & halim yahya-myvi
bujid & syafiq-wira aerobec
zamir & awi-mercedes lama, heh
azri, biha, mar-kembara

bertolak dr KL, ke melaka cntral utk jemput kwn2 dr sane,
pah, mais & zuimi,
then ade pak-chan, ehsan majid, hazrul aizat, alan, juwei dll. (xingt da sape..huu)

sementara tnggu di melaka
kami tiba di muar dlm pkul 1pm..
1.30pm, izamil berarak dgn isteri tercinta, nur aqilah.. sweet2~
izamil malu2, & cuak tiba2 nmpk rmi skolmate die menjelma dpn mata..huu
majlis ni serentak dgn walimah abgnye jua..

seriusly secocok..aqilah sgt sweet & manis!


sewaktu makan berdamai...



walau lmbt lg naek pelamin, kami xkn lepaskn peluang bergmbr disini.. excited tgk kwn naek, nk naek jgk..huu








sempat lg posing dgn adik cute ini.. anak sape xtau la..huu


putra SMAPL yg sempat dtg..




& kami~


bersama mempelai...masa ni, tudung aqilah xbtul, then, bleh plk izamil g btulkn..wahhh...jeles2..haha


me & ecah (tudung biru), best buddy in matrix

ahaa, mmg seronok g walimah ni, sbb mcm reunion pn ade..
tahniah wat izamil & aqilah, kamu tlh menyempurnakan sparuh dr agamamu..
moga kalian dpt membina baitul muslim dibwh naungan Ilahi, serta membawa cintamu hingga ke syurga...
amin..


p/s: click for bigger pic..tq~



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...