Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Wednesday, January 28, 2009

kuala tahan part I

assalammualaikum..
what did i do last holiday??
well, i went to tmn negara phg!

best2..
hehe..
actually plan holiday ni family sy yg sebut2..last2 jd plak diorg kan..
& the journey start..
sume family abah (pak long & mak uda & abah) bertolak dr kota tinggi dlm pkul 2.30 ptg sabtu.
diorg trus ke umah mak ngah kat tekam (kat sblh jengka), rancangnya bermlm kat situ..
sy & kak long dr KL, tumpang abg budi & his new wife, kak fatt..& jumpe abah kat temerloh..

rupanya mak long tdo uma mak mentua die kat purun..
so, abah & mak uda truskn perjlnn ke tekam..
dlm pkul 10 kitorg smpi..
we had dinner & went to bed..

esoknya, mak long & her family br smpi kat uma mak ngah..
actually uma mak ngah ni uma br die, gantikn uma lame yg abes teruk kne serang anai2..



ni la family ku yg akan ke tmn negara..bergmbr kat depan uma mak ngah..

bertolak dr uma mak ngah pkul 11 lbh, & smpi kat resort pkul 12 lbeh..tp xleh cek in lg sbb bilik x siap g..
so, kitorg g lunch dlu kat restoren terapung..huhu
sedap gak mknn die..
ikan patin masak lemak kuning, ayam masak kicap, sayur cap cai, sambal belacan, ulam timun & air oren..sdap2..
da lame x mkn lauk kampung ni..hehe

with my cousin, kakde, kat restoren terapung tu..huhu



ha, ni la hero2 bertiga yg kitorg kne jg.. (izzat, ikmal & ayus)

lepas mkn kitorg naek bot ke lata berkoh!

best gle naek bot ni.. 1 bot 4 org je..

ni la bot saya..naek ngn ang budi & kak fat..best2..hehe

tgh2 naek bot to, kitorg sempat berkelah kat tgh2 sungi.. 3 bot berhenti utk tunggu bot blkg yg ketinggalan..sempat abeskn karipap utk bekalan kat lata nnt..haha

tgk izzat da basah kuyup da..kne simbah air..haha

ni pakcik yg bwk kitorg..kool je pakcik ni..xkne air pon...

finallly, after 15 min meredah sungai, & 700meter hiking, smpi da kat lata berkoh..

ape specialnye lata ni??

kitorg leh mandi dgn ikan kelah kat sini..ikan tu xtakut pon, die jd terapi utk kite..

tp sygnye, waktu kitorg dtg ni, tgh ujan renyai2..

so, air sungai overflow..deras gle..xleh mandi..jd, amik gmbr je...

balik, ujan lebat gle!.. bsh kuyup kitorg..naek bot mcm kne panah dgn ujan..tp best!..pengalaman betul!sronok2...

hehe..

to be continue...

Monday, January 19, 2009

titian kaseh 2

assalammualaikum..

ahad lepas (lepas mlm dinner), JKPKP ade anjurkn program kebajikn sekali lagi ke rumah kebajikan titian kaseh..



Term in preparation 4 our xtvt

rancangnya, ari ni nk ajak anak2 titian kaseh wat topeng yg akan di ajar oleh Term., but, malangnya, jadual kitorg, once more, bertindih lg dgn satu group org kaya-raya yg dtg..huhu


so, byk aktiviti kitorg abeskn di dapur je, tlg makcik2 ni masak, terlanjur tu, diorg tgh wat jagung kukus, so, kitorg wat la jagung kukus versi kolej 2..huu..





pokok yg kitorg tanam waktu 1st time dtg cni, da besar da..pandai adik2 ni jg!..heh





iskh, adik2 titian kaseh ni pon da pandai kemas loker, da cntk da dorm diorg..



seperti biasa, kami mmg dikerumuni adik2 yg mmg dahagakn kasih sayang.. abes abg kimi kne layan diorg sume..hehe




sempat lg posing dgn si kecil Wana, yg asalnya di hantar ke sini kerana di dera ayah sendiri. dia dihantar bersama dgn adiknya, oleh ibu mereka akibat x thn dgn deraan ayah kandung mereka.

"sape name adik?"

"wana.." tersenyum tersipu2..

"sedapnya nama... wana bt ape?"



"hurm..ntah.." ringkas



"nama ibu wana?"



"norhayati.." senyum.. manis..



"nama ayah plak?"



"xtau la!" tegas..



keras suara anak kecil ni bila ditnya nama ayah nya. jelas menunjukkn yg dia masih berdendam dgn ayah kandungnya sendiri walau baru shj mengenal dunia. sayu btul hati ni lihat anak2 di sini yg hampir2 sama nasib dgn wana..


menjelang tghari, pak akub pon da smpi, kitorg mintk diri utk beredar.. sempat la siap jagung kukus utk adik2..


kitorg bg sikit cenderamata utk mak pah, jug air serta hamper kecil..


mak pah pon tidak kurangnya, membalas pemberian kami dgn senaskah alQuran yg di bawa khas dr Mekah, maklumlah, mak pah br shj blk haji..


mak pah pesan ..


"setiap jumaat di tanah suci lps, mak pah doa, supaya sesiapa membaca naskah alQuran ini walau satu potong ayat, insya Allah, namanya akan di seru utk menghadap Baitullah.."


mulianya hati makpah..


terima kasih mak pah..


jasamu mmg xterbalas oleh kami semua!


ps: alQuran tu ade dkt tempat muslimat, surau kolej 2.. rajin2 la membacanya yea! :)

golden moment unveils!

assalammualaikum..
sabtu mlm ahad lepas, pharmacy department adakn dinner, yg di organize oleh senior2 final yr kitorg..



mkn chinese food (as usuall) yg paling x digemari oleh sri..huhu

ni tiket masuk ballroom, kat situ ade no cabutan bertuah, tp nasib malang btul, xdpt pon.. nad yg dpt, tp adiahnye just dpt high tea kat restoran kat hotel tu je..xpela, xkempunan pn..

jom, tgk sape yg plg melaram..huhu

ini rumate ku!
yen pakai bj menari, nad pki bj 'emergency, sri pki bj MC..haha
mcm2 kerenah diorg ni..

kami berjaya mcm bersama YB (a.k.a acap) & pembantunya (a.k.a yoepmi)..haha


minum dulu!

YB mmg menang bab2 mkn ni..
tambah acap tambah...


& this is me, with sri..


persatuan ehsanian..


persatuan secholian..




nadia akmal, me & lina mariana..




fida, amal & me (again)
sekian...
Ps: congrate final yr, best event korg, terharu & sgt memorable..

Friday, January 16, 2009

Terdesak: Kepala Babi Dalam Surau API

Kuala Lumpur, 16 Jan - Surau Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya gempar pagi ini apabila kepala seekor babi beserta bendera Pas dengan tulisan ‘PMI, PRO M, PAS’ dijumpai di dalam surau tersebut.
Kepala binatang tersebut dianggarkan diletakkan oleh kumpulan yang tidak dikenali kira-kira pukul 5.00 pagi sebelum Subuh.
Menurut jurucakap Pro Mahasiswa, saudara Shahir Abdul Aziz, beliau hairan sambil menimbulkan tanda tanya tentang kejadian ini apabila kepala babi berserta bendera Pas tersebut diletakkan di surau Akademi Pengajian Islam.

berita selanjutnya serta gambar....http://mahasiswakini.com/archives/879#more-879

ps: Ya Allah, laknatlah 'binatang' yang mengotorkn rumahmu ini!

Du'a

Let's keep praying for the muslims.

Doa Qunut Nazilah Untuk Palestin
اللهم ﺇنانجعلك في نحور أعدائنا ونعوذبك من شرورهم
اللهم بدد شملهم وفرق جمعهم وستت كلمتهم وزلزل أقدامهم
وسلط عليهم كلبا من كلابك يا قهار يا جبار يا منتقم
ياالله ياالله ياالله
اللهم يا منزل الكتاب ويا مجري السحاب ويا هازم الاحزاب
ﺇهزمهم ﺇهزمهم ﺇهزمه
وانصرنا عليهم
Ya Allah,
Sesungguhnya kami meletakkan Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami
Dan kami berlindung dengan Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka

Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing-anjing Mu kepada mereka
Wahai Tuhan yang gagah perkasa Wahai Tuhan yang penuh raksasa
Wahai Tuhan yang bersifat murka

Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Allah,
Wahai Tuhan yang menurunkan kitab
Wahai Tuhan yang mengarakkan awan
Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera Al-Ahzab
Kalahkan mereka kalahkan mereka
Kalahkan mereka dan menangkan kami ke atas mereka.

Bebaskan Palestin!

ego seorang adam

hatta baru setahun jagung:


video

haha
bai.


Wednesday, January 14, 2009

luahan kemarahan!

aku benci zionis!
aku benci kau israel!

kau xpernah knal belas kasihan,
kau xpernah rase puas!!

berambus kau laknatullah!!
itu tanah KAMI!

itu tanah PALESTINE!

kau siapa??

kalo kau rase kami lemah,
kau silap!

kalo kau rase kami jahil,
kau silap!

semakin darah kami tumpah
semakin marak semangat kami bangkit!

kerana kami hidup mmg utk mati!
kami xsabar menunggu janji Tuhan kami!

kami rela pertahankn maruah agama, tanah air kami,
walau dengan bermandikan nyawa kami sendiri pon, ISRAEL!

kami xpernah takut kau,
kami xpernah takut mati,
kami hanya takutkan kemurkaanNya
kami hanya takutkan ALLAH....

Monday, January 12, 2009

mari boikot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kita mampu untuk berubah!!!!
Jangan manjakan sikap dan nafsu "branded",
dah biasa guna produk yg kebanyakannya halal (oleh JAKIM) bg produk nestle...dah sedap guna, susah nak tukar dsb!!!!

Jangan cipta sebarang alasan mulai saat ini...
mereka saudara kita di Palestin boleh dan tanpa kompromi untuk berkorban pada bila2 masa dan saat untuk mempertaruhkan nyawa, anak dan darah...
KITA takkan tak sanggup berkorban untuk tidak shopping di Carrrefour yg kononnya dekat dgn rmh, dgn tempat kerja dsb.
Ada banyak lagi alternatif di luar sana, org putrajaya, silalah pergi ke Mydin walaupun agak hujung Putrajaya, apalah sangat minyak kereta andai itu yg dipersoalkan....

Kalau tak pakai johnson&johnson pun, takkan ruamnya kulit bayi kita...fiffy ada, anakku ada....kenapa susahnya nak bertukar..
baby sebenarnya tak perlu pun benda2 tu semua....jangan terlalu terpengaruh dgn iklan....

Kalau tak makan chipsmore, jacob's dan biskut Tiger keluaran Danone, pun boleh kenyang kan perut kita dengan makan hanya biskut, munchy, hup seng, dengar kata noraini's cookiie pun nak keluarkan biskut...
jangan ajar anak kita makan biskut2 yahudi!!!!

Kain buruk, tshirt yg tak pakai boleh ganti kepada tisu yg dikatakan lembut tisu kleenex. Tisu dari nibong tebal kan ada, produk malaysia, bertukarlah kepada premier.....tisu PREMIER.

Ramai wanita susah nak bertukar pad kotex kepada pad yg lain sebab dah biasa dan sebagainya. Alternatif sangat banyak....intimate produk malaysia....kenapa nak jauh2 bagi sumbangan kat yahudi lagi....
Huggies cuma nak lapik punggung bayi daripada najis besar dan kecil, takkan itu pun nak kira'branded' jugak?
pelik kan?
walau murah offer yg ditawarkan sekalipun, t
ak kan tak boleh nak pilih pet pet, drypers, fitty.
jgn cipta alasan bocor dsb....bila pakai tak betul, maka bocorlah ia.......

Coke air hitam yg entah apa ingredient dia...pun org muslim mukmin nakminum juga....
ni sebab penangan iklan....kan boleh digantikan dengan minum air kopi cap kapal api.....
kopi anggerek keluaran FAMA...sapa lagi nak sokong produk buatan kita kalau bukan kita sendiri.
Kalau dah mengidam sangat pun ,
kan ada syarikat bumiputera yg mengeluarkan air perisa kola yg halal lagi suci!!!!!?????

Ini adalah jihad untuk tidak membeli produk Nestle....
Mungkin anak kita dah lama minum susu brand nestle...bertukarlah kepada susu tepung Bio Lac formula dr. Azizan (homeopati).
Biarlah mahal sikit.....
sebab tu org Islam kena kaya....supaya boleh beli barangan yg HALAL....
org Islam juga kalau tak bersarapan dgn koko crunch, corn flakes pun kenyang juga
bila bangun awal2 dan buat sendiri jemput2 bilis, jagung dsb...
pagi2 atau ptg2 kalau tak minum milo dan nescafe pun lagi boleh kalau minum air amar d genius....
sedap lagi berkhasiat!!!!!!
halal lagi suci.....
tak makan coklat kit kat,smarties, milkybar, milo dan crunch!!!!
Tak minum yogurt bliss dan yoco...ais krim nestle yg tupperware biru, la cremeria....mat kool, mi maggi, sos maggi, perencah aym dan bilis maggi, coffemate....
sedap memangla sedap...
tapi tegakah kita bersedap2 di malaysia, sedangkan di bumi sana bermandi darah dengan bantuan kita menikmati kesedapan produk2 yahudi itu?

Beringat2 dan belek2 lah barang yg kita nak beli......sebelum membeli......jangan main ambik dan ikut dan!!!!! Kita mampu untuk berubah kawan!!!!
kredits frm: my email

Sunday, January 11, 2009

why am i not updating


first of all, marilah makan makan
1.sushi kan (japanese obviously)
2. thai coconut (thai food)
3. green papaya (thai food lagi)
4. red lobster (serios seafood, sedap gile)


montreal: seriously for shopping only
oh and the famous yummy smoked meat
and unplanned snowtubing in snowstorm!


bowling tournament, malaysian students


the crew : quebec city tour

day 2 quebec city tour:
around haute ville (upper town)


day 2 quebec city tour:
around haute ville (upper town)
tobagan, pic 1 & 3, first row. bes gile!


day 2 quebec city tour:
tourist centre kot
tarian tradisional kot ni


day 2 quebec city tour:
tourist centre lagi


day 2 quebec city tour dinner:
restaurant apsara
vietnamese


last destination for quebec city tour (day 3):
montmorency falls
*it was -22degree. 10minit je kitorg kat luar.
amek gambar pastu masuk balik.frost bite gile2*


new year's eve dinner: sushi at montreal

itulah sebab2 saye.
sekian terimakasih.
oh, sila klik gambar for larger view. malas nk upload byk2.

skolah da start. octranspo still on strike.
walking to school.
akan kurus. good. haha
luahan sebenar:
bab* nye octranspo. serious shit. penat ok jalan. sejuk lak tu.

Sunday, January 4, 2009

pharmacist day out~

assalammualaikum w.b.t
today is sunday & we're planning on bowling!!!
haha
actually, ni sume idea yen, nad & aku utk ajak dak2 malay 2nd yr farmasi utk kuar outing same2..
yela, da 2 thun blaja satu klas, tp xpernah hangout utk xtvt laen, asyik jumpe dlm dwn kuliah or kat klas tutor je, xbesh la, mengadap muka tensen diorg je, bosan gak kekdg.
nk gak tgk masing2 lepaskn tensen..hee
so, kitorg tubuhkn la jwtnkuasa outing day.. nadsaat pengarahnye(lantik sendiri sbnrnye...hehe)
nadiakmal ex-officio (sejak bila plak ade ex ni???), yen bendahari, sri penaung (yg xwat keje) , & aku TTK..haha..

so, kitorg pon mula lah mengumpul org utk pegi, invite dak2 dok uma (mai, aisyah, rosma, nisah, nisah omar, zue, zaf, pain & farhana), tp sorg pon xleh dtg.. sdeh!
then kitorg kumpul lak dak kolej, nadia akmal, dila , zety, amal, lina & rus..
but yg finally leh g just dila n& nadia akmal je..hurm..
sket je org..
so, da buntu sgt sbb xde org, kitorg try luck, ajak dak laki skali,
sekelip mata je setuju..huh, sng tul ajak dirog ni..
mula2 yeopmi nk g, but saat akhir die cancel lak..
so, ni senarai akhir dak2 yg g..
nad, nadiakmal, yen, dila duan, gjoe, acap, azmi & din..
din pon pegi!, bgs la, da lame xjumpe die..
cadangnye pkul 11 da ade kat mid, but setgh jam tunggu dak laki merempit tu dtg..lambat btul!
,xpe2.. sape lambat blanja pizza hut..haha
dlm pkul 12 tu kitorg mula la maen..
aku, duan, din acap & nad maen satu lane, azmi, nadiakmal, dila, gjoe & yen lane laen..
warm up punye pasal, sume bola ke longkang!..
hahaha
xpe2..masih ade peluang lg!
teruskn balingan, & akhirnye... strike!!
haha
best maen ngan diorg sume, dpt gelak same2,
hehe
yg paling best acap la, 3 kali baling, sume mata 0!
haha
but bila da saat2 akhir, 2 strike straight!!
hebat2..
yg paling terer maen, gjoe la..huhu
aku??
hee, leh la, same point ngn din..
da pnat maen, kitorg g makan lak..
ingat nk makan kat pizza hut, but penuh lak, so, mkn kat domino...
pesan 4 regular pizza!
tp, of coz x cukup for boys yg mkn byk tu..hehe.. sian diorg..
tp xpe..janji dpt mkn..
hehe..
mkn2,... borak2..
sampai terlupa din da ter'miss' klas die!!
haha, xpe la din, br 1st week kot..hee
then, lps mkn, g solat, & shopping!!!
haha
shopping kasut, tudung, sampai ke jln TAR!
pnat tau..tp xpe, yg penting ku gembira..
hehe
k, nk tdo da..
tq Allah 4 all this nikmat..
g nite..








Friday, January 2, 2009

semester sickness

assalammualaikum..
setelah penat ke kelas minggu ni,
akhirnya aku jatuh sakit gak..heh..
da lame kn xbekerja keras, & bergerak pantas..
selama ni dok mengadap xbox & tv je.. mane xnye..
darah xbergerak..haha

so, kene la thn sikit..
mmg biase begini..
seminggu lps naek sem, or seminggu lps start exm mesti dmm..
ntah terkejut or stress..
huu
so, utk kurangkn sket pns bdn & pening2 kepala ni, nad ajak maen softball..
utk team second,
so, da xde keje ni, trun je la..

best!
maen baling2 bola..
tangkap2 bola..
haha
penat..
& abes bdn ni kene pukul dgn bola..
haha
tp xpe..best gak..
then mlm mkn kat 6th kolej...
yein lapar sgt..heh


ha, lupe nk mention, rumate ku sem ni sume dak farmasi,
nadsaat, yein, sri & me..
so, sng la sket nk stud..hehe

tp smpi skrg xstud2 lg
bilik da mcm CC..
maklumla dpt internet laju gile
jakun la plak..
heh
well, hope dpt sembuh dgn cepat..
& dpt bersuka ria lg!!




Thursday, January 1, 2009

no title..~

penattnyee!!

heh, tp semlm dpt pengalaman br..
bkn senang nk timba pengalaman sebegitu..heh

tp, biasela, wat bende baik ni mesti ade yg xpuas ati kan..
hurm..

nk wat cmne...
heh

ha, ni ade satu isu best, kalo sempat, bkk la blog ni, http://rarepeople.blogspot.com/

sy suka cr penulisan saudara ni, die nmpk pendiam, tp penuh dgn pemikiran yg boleh wat batu cincin..huhu..

k la.. nk stud jap..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...