Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Saturday, June 27, 2009

Perempuan & Peristiwa

Salam alaik..

Alhamdulillah, sy slmt tiba di kota tinggi, pkul 4.30 ptg td.. tp malangnya, xtrus ke umah, but, kne bertandang kat umah pak long kat bndr kota dlu semntara tunggu abah abes keje..


sad.. sbb nk blk uma trus.. home sick!


nk dijadikan cerita, td dalam bas, puas doa byk2 nk duduk sblh pmpuan, but, doa nmpknya ditangguhkn utk dimakbul,huu


sorg laki yg bdnnya agak besar plak jd teman sepnjg perjalanan..adus..


pyh btul nk duduk dgn selesa.. n nmpk cm ramah laki ni, die ajak2 borak, but sy je wat2 acuh x acuh je lyn die, lame2 masing2 terbuai dlm hanyutan mimpi + keletihan.. but, sgt2 xselesa duduk, bergesal bahu n lengan..


adui, dugaan.. nk mintk tuka seat, cm da lmbt plak, sbb bas da gerak...


teringat..


sewaktu kat Mekah dulu... sy, along, sofi, izzat n abah nk g amik miqat dkt Tanai'm
(klu xsilap la) , so, kitorg naek bas dr dataran depan Kaabah tu..


yg istimewanya bas dkt sane, tmpt pmpuan n laki di asingkn dgn tirai nipis or penghadang plastic, yg biasa kita nmpk kat dlm lrt tu...


tmpt pmpuan biasanya 2 or 3 baris yg blkg skali.. so, seat xkn mix.. sgt di jaga adab di tnh suci ni.. n one time ni, bas sgt penuh, especially tmpt laki, tmpt pompuan hanye kitorg berempat je, n izzat saje nk dok ngn kitorg, abah dok kat dpn sket..

then, bas berenti amik passenger, ade sorg pak arab ni naek, die nmpk sgt exhausted n sweaty... die trus melilau cr seat, malangnye kecewa, then, die nmpk izzat dok sorg2 tepi tingkap, (seat plg blkg yg ade 5 seat straight) selang 1 seat dr izzat, ade along, sy, & sofi.. then, pak arab tu ckp kat izzat:

"anta usrah??" smbil tunjuk kat kitorg bertiga..

Izzat terkebil2..huu

"na'am.." jwb sy smbil terangguk2..

Then, die cm suro izzat dok sblh along, spy die dpt dok kat tmpt izzat, kitorg pn, no prob la kan..


But, bile die dok je situ, tiba2, ade sorg lg pak arab ni, tiba2 bgn dr seat dpn abah... die trus mrh2 (dlm Arabic) kat pak arab yg dok sblh izzat tu... then die panggil suro dok kat seat die.. kitorg trus blurr, n cuak gak.. sian pak arab tu kne mrh, da la kepenatan.. huu..


But, moral of the story, bile diorg act cmtu, nmpk diorg sgt2 jg maruah pmpuan kat sane, xnk di tabur fitnah walau berada di hdpn org rmi... n sgt menjaga kesucian Kota Mukarramah..


(gmbr sekadar hiasan)

Sadly, kat Negara kita xwat cmtu ek.. pmpuan sng2 je leh diambil kesempatan dlm bas, kes kne raba n kne rompak da biasa sgt dgr... sbb maruah pmpuan di jual2 bgai xde nilai... perempuan pulak, sng2 menawar bdn dgn harga murah (but, xla sume cmtu kan..) ala2 jusco yg setiap masa nk sale (seriously!),



Valentine, sale



Merdeka, sale



Cuti sket, sale...



Aduh, perempuan....



Jglah maruahmu itu, krn itulah harga dirimu



Lglah maruahmu itu, krn itulah mahkota plg berharga pd dirimu



& jglah ia, spy ia menjadi hadiah termahal buat bakal suamimu kelak..



Pesan utk diriku jua wanita2 yg sedang membaca...

Friday, June 26, 2009

::Hidup sy::



Salam..

Sejak kebelakangan ni, lagu2 ni jd penghibur sy~

Aizat~kau aku

Opick~rapuh

Ungu~cinta dlm hati

Katherine mcphee~my destiny



Knape ye?


Hurm..

~~~~~~

Nabi ada bersabda, kalo kite memberi sedikit, maka kita akan dpt byk..


Oleh Jabir Abdullah katanya:
Rasulullah berucap kepada kami, sabdanya: Wahai umat manusia,
bertaubatlah kepada Allah sebelum kamu mati dan segeralah mengerjakan
amal salih sebelum kamu sibuk (dengan yang lain), dan hubungkan apa
yang ada di antara kamu dengan Tuhan kamu dengan sentiasa mengingatinya
dan banyakkan bersedekah secara bersembunyi atau terang-terangan,
nescaya kamu diberi rezeki yang mewah, diberi kemenangan (terhadap
musuh dan digantikan dengan apa yang kamu dermakan itu dengan balasan
yang berganda-ganda.

(riwayat Ibnu Majah)

Btul!

Sabtu lps sy beli 3 ekor ikan gapi, cntk~... & syg sgt.. but, lps 5 hari, sekor mati..

Sgt sedih, blk bilik, nangis..huu (ikn je mati kot)

Tp, hari ni, abg yg baek hati tu beli lg 5 ekor ikan gapi!

Waaaa... bestnye... J

Tgk, ni br blsn dunia.. akhirat, bgaimana plak yea..

Jaga ikan tu baek2.. J

Tuesday, June 23, 2009

petunjuk atau nafsu?

salam alaik..
knpe dtg waktu ini?
knpe muncul lg?

sy xmampu nk elak
sy xmampu nk menipu diri sndr..

Ya Allah, jika itu takdir utkku,
aku redha~
kuatkan lah aku, tabahkanlah aku

serta, bhgiaknlah aku~

Thursday, June 18, 2009

hv u ever? n wat to do?

assalammualaikum...

seminggu sem khas da berakhir.. klas sgt2 la pack! dr pkul 9 pg smpi 4 ptg.. nk blk tgh hari pon x sempat..

but, luckily, lecture kami, dr shafii, tu best orgnye.. klaka & sgt understanding (mane x amal terpikat ngn die.. ahaks~)



then, ari khamis lps, ade visit ke Agensi Nuklear Msia.. best gak dpt tgk nuklear reaktor powered by uranium.. so amazing~


actually nk share sumthng, yg rasenye xmampu nk share dgn sape2 lg..
tp xterluah plak..hurm..

sy syg die, tp sy xmampu nk ckp..
sy syg die, tp sy xmampu nk tegur..
sy syg die, jd sy xnk die jd cm sy..
sy syg die, jd sy nk pimpin die..
tp sy da terlambat..
sy hnye mampu lihat je..
sy da gagal..
sy xsempat..

y i'm being so reckless??
sbb kdg2 sy support die jgk..
sbb sy suke tgk die bhgia..
tp hati sy pedih..
sbb sy xnk org laen pandang die, mcm org pndg sy dlu
sy xnk org nilai die, mcm org nilai sy dlu
sy xnk die kecewakan ibubapanya, mcm sy pnah wat dlu..



ya Allah..
Kau bantulah aku utk sentiasa bersama2 shbtku ini mengharungi kilu2 kehidupan yang penuh dgn tipu daya
Kau berilah aku kekuatan agar aku tidak mudah mengalah..
& kau bukalah pintu hati kami, agar kami sentiasa hi bwh payungan RahmatMu..

seeking..


salam alaik...

sy tertekan?
sy mls?
sy homesick?
sy benci?
sy sedih?

yg pastinya, sy pnat~

help...


Opick - Rapuh


detik waktu terus berjalan

berhias gelap dan terang

suka dan duka tangis dan tawa

tergores bagai lukisan


seribu mimpi berjuta sepi

hadir bagai teman sejati

di antara lelahnya jiwa

dalam resah dan air mata

kupersembahkan kepadaMu

yang terindah dalam hidup


meski ku rapuh dalam langkah

kadang tak setia kepadaMu

namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu


maafkanlah bila hati

tak sempurna mencintaiMu

dalam dadaku harap hanya

diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu

semua berakhir padaMu

Tuesday, June 16, 2009

me & facebook


salam alaik..

finally.. i'm not loyal anymore to u..

i'm sory..

i'm sory.....

really...

sory..

my blog..


& be my guest at my facebook!

haha

Sunday, June 14, 2009

Heningnya petang~



Salam alaik..
Semlm, along ajak jln2 round kl.. yela, org da nk grad, xde keje la nk buat da..

Mula2, g mkn kat 12 kolej, sbb ingt nk mkn nasi lemak yg sedap tu, but, kdai tutup plak, xde rezeki..huu...so, mkn je la ape yg ade..

Then, g survey umah sewa along kat Bandar tasik selatan, sbb die dpt keje kat Bandar permaisuri... ok la apartment die, 3 bilik, 400++.. bilik muar utk sorg je la.. & share 1 bathroom.. ok la utk 1st income nnt.. J

Lps pnat survey, g alamanda putrajaya, nk tgk wayang + melwt mike yg keje kat situ..hehe

Bangga tgk mike bekerja, sbb sy sndr xde pengalaman bekerja,.. bile la nk rase keje ek.. nnt da terkongkong dgn keje pharmacist, xmerasa la idup susah..

Beli tiket "17 again" pkul 2.30pm.. suke cite ni even ringan la jln cite die, (sbb suke zac efron.. hee)
Lps tgk movie, g jln2 round putrajaya... walau da byk kali g cni (hurm, da 3 kali kot, termasuk yg kali ni), tp xberpeluang lg nk tgk2 keliling.. so, along g bwk mkn kat Taman Warisan Pertanian, then g Taman Wetland..

Sampai kat Taman Wetland tu, bdn da letih da, so, xlarat nk naik menara tinjau yg tinggi tu, so, jln2 kat citu, jumpe dgn pinky flamingo & itik mandarin..huu



hobi flamingo : kebiasaanya, flamingo akan berdiri di air yg cetek dgn mengangkat sebelah kaki sambil mendandan bulunya.. hehe.. unik tgk die bleh seimbangkan badannya dgn sblh kaki, memandangkan badannye yg agak besar & kakinya yg sekecik dhn kayu tu.. subhanallah

Tapi, yg sedihnye kluar hari ni, KL sgt2 mendung + jerebu.. suram je hari, (bersyukur x pnas terik).. teringat Sri bgtau 2-3 hari lps, yg El Nino bkl dtg blk..hurm.. tkut dgr.. cuaca dunia da x mcm dlu.. unpredictable... kalo kat uma kat kota tinggi tu, lg menakutkan... kalo ujan, sgt2 scary!... mula2 ribut, pastu petir & guruh sabung menyabung... (maybe sbb kwsn uma sy ni dkt ngn pantai, so, perubahan angin sgt2 terasa), & kalo pns, sgt2 terik...


Terpikir sejenak... sewaktu isra' mikraj, Nabi kita ade terjumpe dgn seorg tua yg bongkok tujuh... baginda bertanya kpd malaikat jibrail, "siapa itu wahai Jibrail".. jwb Jibrail, "itulah usia dunia.."

Kalo zmn nabi, usia dunia da "bongkok tujuh, zmn skrg ni apetah lg... bercampur dgn rakusnya manusia menggali khazanah bumi... itulah umat akhir zaman.. kitalah kne sdar yg kiamat boleh tiba bile2 masa shj...

Firman Allah dlm surah Muhammad (47): 18;



"Maka tidaklah yang mereka tunggu-tunggu melainkan hari kiamat (yaitu) kedatangannya kepada mereka dengan tiba-tiba, karena sesungguhnya telah datang tanda tandanya. Maka, apa gunanya kesedaran mereka itu, pabila (hari kiamat) itu sudah datang"


Tingkatkan amalan, bykkn isghtigfar..


Moga2 kita digolongkan di kalangan org2 yg beriman & beramal soleh.. aminn

Friday, June 12, 2009

Ketika diri mencari sinar


Conversation di YM


Sahabat: salam


nurul asma' : wslm


Sahabat: ape maksud awak ; kenapa diuji sebegini?


nurul asma' : hurm


Sahabat : maaf andai menyibuk


nurul asma': tgh ade konflik diri, xpe, thanks 4 being concern


Sahabat: konnflik?


nurul asma': sumthng happened in my past ,that i myself cannot bear to live with it


Sahabat : willing to share?


nurul asma': hurm, klu sy cite, ni akan buka aib sy sndr..xpe, tq byk2


Sahabat: hm..its ok. sume org ade mslh, kenangan silam...boleh sy kongsi ape yg sy dapat?


nurul asma': sila2


Sahabat: cikgu sy pnah pesan. sy pun ade benda yg mengaibkan dalam sejarah hidup sy, sgt2 mengaibkan..cikgu sy pernah pesan, jgn sekali2 mengeluh kalau awk berbuat dosa. ingatlah, ramai yg sebelum dr awk berbuat dosa yg jauh lg besar, dan apabila mereka meminta keampunan, maka tuhan ampunkan, kalau awk rasa diri hina atau lemah, ingatlah, terlalu ramai org yang lebih hina dan faqir kalau nak dibandingkan dgn awk, tuhan cuma mendatangkan ujian, kalau kita terima dengan sabar, pasti ganjarannya syurga, tp jika kita sampai satu tahap, taksnggup mghadapi, pohon pada tuhan ringankan, bukan merintih bahwa tuhan telah uji aku sebegini berat. saya pernah tenang seketika mase cikgu sy ungkapkan kata2 ni..harap2 sy x lari konteks dgn konflik yg awk hadapi


nurul asma' : hurm..btul tu. sy da jd hmba yg xbersyukur bila ckp mcm ni kan. sy benci dgn kebodohan masa lalu..sume slh sy ... tp sy xmampu nk wat pape da skrg, sy terpaksa terima.


Sahabat : benci dgn kebodohan, itu adalah benda yang baik, asma'. xsepatutnya org benci pada benda yg elok. jd kan kebencian pada kebodohan tu untuk awk perbaiki diri, jadi lebih elok.


nurul asma' : trima kasih akhi, xpernah sy rase down mcm ni.


Sahabat : sume org akan rase down..normal la tu. cume macamana kita handle je bnde tu. bhyenye fikir ikut perasaan ni, yang memandunya ialah syaitan dan nafsu. untungnya fikir ikut logik ni yang memandunya ilmu dan wahyu


nurul asma': ahaa..btul2


Sahabat : jgn sedih2 lg, k?


nurul asma': insya Allah.. moga Tuhan bg sy kekuatan


Sahabat : insya Allah


nurul asma': alhmdulillah.. kne lebih tabah.. xnk kufur nikmat


Sahabat: yup. org pnahkata, kefakiran akan membawa kepada kekufuran..xsemestinya fakir harta, fakir jiwa, fakir budi, fakir ilmu, sumee akan bawa kepada kekufuran..kite same2 jd kaya ye?


nurul asma': insya Allah..


Sahabat : sy kuar dulu


nurul asma': ok


Sahabat: ape2 nk sembg ke, share ke, jgn segan2


nurul asma': thanks 4 the offer


Sahabat: salam alaik~


nurul asma': waalaikumslm




Ya Allah, moga Kau pinjamkan aku sekelumit kekuatanMu utk ku hadapi hari-hari mendatang


Ya Allah, moga Kau ringankan beban dosaku ini, agar aku memperoleh ketenangan hakiki sewaktu hidup di duniaMu ini


Ya Allah, moga aku menjadi hambaMu yang bersyukur atas segala nikmatMu


p/s: ingt nk masukkan conversation ngn raiz, but, bila bc blk, terlampau open plak utk di siarkan.. anyway, raiz, u help alot 2.. tq my dear fren.. i try my best from now on.. insya Allah.. u 2 raiz, be strong there! Allah is always with you..

battery low

salam alaik
hari ini..
badan sy panas
kepala sy pening sgt2
lps jln2 sekitar um utk hilangkan tensen pg td,
ingt bleh relax n lupe ape yg di rasa smlm, but,
that feeling just came up again,
balik, trus tdo lg..

hurm, can i survive again today? or just it is like the same as tmrw..

Thursday, June 11, 2009

Ya Tuhan~

salam alaik..
sy br je blk dr kem fasilitator, utk memenuhkan 2 jam krdt wajib kokurikulum, bila sy on je laptop, & sign in YM, dpt satu offline msj dr huda nikpa :

"salaam.5pelajar thn3 cairo Uni mesir accident, sorang meninggal. AlFatihah utk arwah.2 org stabil. 2 org masih tak sedarkan diri dan kritikal, iaitu rahman ramzan n akram, batch spm 2005 smap. doakan mrk berdue cpat sedar dan smbuh"

astagfirullah!

innalillah hi wa inna ilaihi roji'uun..

subhanallah..
terkejut sgt2..

aman n eckm ni dua2 klass mate saya..
xsangka..

dlm bulatan ialah rahman.. eckm tak de plk..

ya Allah.. ujianMu ada di mana2..

ya Allah.. Kau sembuhkan lah mereka..

& ya Allah, kau ampunkan lah dosa2 kami semua..

segala ketentuanMu ini, telah termaktub di luh mahfuz.. semoga, kami, hamba2Mu redha & sabar atas ujian ini..

ya Allah, Kau lah maha mengetahui apa yang terbaik utk hambaMu..

maka, kau kurniakanlah keampunan serta rahmatMu..

ya Rabb.. Kau Yang Maha Kuasa!

read the whole news here~

p/s: hajat utk menceritakan kenangan manis di kem terbantut & ditangguh atas resah memikirkan keselamatan rakan seperjuangn ini.. semoga roh arwah dicucuri rahmatNya..aminn

Tuesday, June 9, 2009

A day~

Salam alaik..

Blum 24 jam terpisah dgn keluarga, da mula dtg bait2 rindu.. adei~


Hari ni, sri & adiknya, ika, ajak sy g kluar jln2.. ingt nk g rumah titian kaseh, memandangkan da lame x kesana, & rindu plak dgn telatah adik2 yg x pernah membosankan..


Tapi hajat x kesampaian bila sindrom xbrani-nk-pinjam-kete- along dtg..huu..


So, plan di tukar...


G maen bowling kat mid valley~


Heh, kami bertiga ni sume xreti maen, but, sbb nk membunuh masa lapang, so, setuju la..



Ha, tgk la result kami yg membuktikannye, but, atleast, kitorg hv fun..


p/s: jeles tgk marina asyik tgk movie je.. laen kali ajak sy skali! J

Monday, June 8, 2009

Erti hidup utk memberi^


Salam alaik..

alhamdulillah,sy br je hbs bc buku karangn ust hasrizal,'aku terima nikahnya'..
Ntah knpe sy pilih buku ni utk bc,maybe sbb tjuknye yg agak mnrk,or rmi kwn2 yg syorkn bc.. (mungkin berat pd tjuknye..huu)
Da lme da cr buku ni, but mostly bookstore xde stok plk..laris btul buku ni..heh

Mungkin ade sesetgh yg malu nk bc buku ni,apatah lg nk blinye..waktu sy bli buku ni pn,dgn abah n sofi, n they both look shocked!..haha..but sy wat muka 'toye' je, lg2 bile izat ckp,

"eee,k ngh nk bernikah ke?",


then sy bls, "laa,ko xnk bernikah??"..


"hurm...nk...hehe"..


See,even my 11 yr old brother ade keinginn itu!.. :p


Ok,dat's not the point here, the highlight here is, wat the writer tried to share wit all of his readers..


Sy sgt terkesan dgn tulisn die, sehingga sy berjy abeskn bc buku tu dlm ms 5jam shj! (where we were on d boring journey frm jhr to kl).. nk stop xleh! Huu..
Bhs die sgt ringkas, n cr die tulis mcm dlm blog die, saifulislam.com .

Kisah die, crita start dr cmne die jmpe istri die smpi diorg dpt ank ke3..sgt2 teratur n seiring dgn kehndk syariah..
ade part yg blh wat kite tersenyum sorg2..n ade part yg blh melelehkn air mata..

Suke bc psl gelagat2 saif n naurah..bile saif pnah menegur ayahnye krn sebut perkataan 'bodoh' dlm satu sesi crmh,smpi terkedu ust ni..heh.. n mnarik sgt teori die psl pwr ranges, ultraman n barney...

Plg menyentuh, bila kita sdar yg kasih ayh & ibu tu tak bersyarat n xpernh dipinta pn!

Sy xnk la cite lbh sbb nnt abes royalty ust tu..hehe..
so, whoever interested in dis book, go get it quick,
coz ble kite abes bc, kite akn sdar yg slama ni ade ke kte memberi??
ade ke kte wat sesuatu tnpa syarat n tnpa hrpkn blsn?
ada x kite slalu hrpkn utk dpt yg trbaek,tp xprnh bg yg terbaek?

Buku ni btul2 wat sy trpk pnjg....


buku ini bgs utk muhasabah diri..
Buku ni bgs bg sesiape yg br nk start life kat dunia luar,

Buku ni bgs utk siapa yg mncr erti idup,

Buku ni bgs utk spe yg xnmpk ape itu erti perkongsian idup yg sbnr..

Buku ni bgs utk kita, yg msih di peringkt akhr remaja n awal dewasa..


Bclah,sbb ilmu yg plg bermkna adalh berdsrkn penglmn, n ust ni tulis berdsrkn itu..

semoga kite sume sntiasa di bwh rahmatNya,krn jika kite dihisab brdsrkn amalan kite, maka xterkire lah hmbaNya yg menghuni neraka,na'uzubillah..
tp,dgn kasih sygNya, kte msih diberi pluang utk bertaubt & menyesal atas segala kesilpn lmpau..

Tuesday, June 2, 2009

Cukupkah?

Assalammualaikum..

Hari sabtu yg lepas, sy satu family g kluang, amik sofea (my lil' sis) kat sek die,sekolah menengah agama kerajaan johor..

Then, g JB lak, uma mak ngah blah umi.. umi nk anta cupcake pd mak ngah..

Smbil 'mengeteh' kat uma mak ngah, kami borak2 la..

"eh, zah, sofi ni tingkatan brape da ek?" soal mak ngah.

"da f5 kak", balas umi.

"eh, yeke?? Cptnye ek.. rase cm kecik je dlu die.."

"tu maknenye kak, kite ni da tua..heh" kata umi lg..

Gulp..tertelan terus jemput2 yg da hmpr sepinggan kami bedal..hee..

Terpikir sejenak.............

'da tua ek.. ahaa, sekejap je..'

Firman Allah dalam Surah Al-'Asr

Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (3)


Kita selalu lupa utk hargai masa kan? Tup tap.. da tua da kita.. bile kenang blk masa2 muda kita, dah ke kita manfaatkan sebaiknya?

One of my best frens pnah bgtau,

"yg yg lepas tu biar la lps, but masa sekarang kita kne hargai ape yg ade.. jaga elok2 jgn bg mnyesal sbb yg lepas mmg xleh nk patah blk, yg skrg kne hargai sepenuhnya spy xjd cm yg lepas.."

Ustazah Zaleha penah terangkan masa yg kita ade ni kalo nk dikire secara matematiknye, mmg xcukup utk kite beribadah sepenuhnya pd Allah..

~Bayangkan..~

Kalau la umur kite ditakdirkan smpi 50 thn je,

Kite baligh dalam lebih kurang umur 12 thun bg pmpuan, or 15 bg lelaki..

50 – 12 = 38 thun or 50 – 15 = 35 thun

Kita tidur & makan setiap hari, amik masa dlm 9 jam.. ( 6 hrs tdo, 3 hrs rest, eat & etc)

9 x 365 hari = 3285 jam = 137 hari dlm setahun, kalo 50 thun? = 6850 hari = 18 tahun..

38 – 18 = 20 thun

Waktu blaja n g kelas or opis hour, (dr pkul 8 pg ke 5 ptg) = 9 jam , same ngn 18 thun jugak..

20 – 18 = 2 thun..

2 thun je lg? Hurm, masa nk g mid lg, nk g wayang lg, nk g bowling lg.. nk blk kg lg... nk borak2 ngn kwn2 lg..

Kire2 blk, da abes da 2 thun tu.. mane masa kite nk spent sepenuhnye pd Dia? Btul kan x sempat?


Tp Allah Maha Mengetahui akan kemampuan hamba2Nya..

Dia bg 24/7 cukup utk kita.. sbb Islam itu sgt indah, krn segala amalan kita di anggap ibadah jika kita sandarkan semuanya pd Yg Maha Merancang itu..

Allah Maha Pemurah.. tidur pon di anggap ibadah..

Allah Maha Pemurah.. senyuman ikhlas jua adalah ibadah..

Allah Maha Pemurah, walau terdetik sekelumit niat utk buat kebajikan or kebaikan pon, tercatat satu pahala.. percuma!

Teringat satu tazkirah dr Dr Fadzilah Kamsah, "kita mestilah sentiasa menyediakan diri ini utk sedia di pinang org.."

Phm maksudnya?

Means that kite mesti sentiasa bersdia menghadapi hari mendtg dgn melengkapkn diri kite serba serbi..

Bkn kita bleh tau bila kita akan bertemu jodoh yg sesuai, bkn kita akan tau bila maut akan menjemput kita.. btul x?

Ade seorg sahabat sekolah sy kemalangan tahun lepas, koma hmpr 2 minggu, n hrpn utk hidup mmg tipis, mak die pon da pasrah utk trima kematian dia, but, dgn izin Allah, dia di beri peluang lg utk kembali ke dunia ni.. Bila tnye blk die, die pon rase sgt2 kuasa Tuhan tu, sbb kepala dia pon truk gak kne langgar ngn lori..

Dunia ni hanya pinjaman, akhirat nnt yg menentukan..

Nasihat utk diri ini:

Saya akan berusaha menginfakkan segalanya utk jalan Islam

Saya mahu menjadi insan yg beruntung!

Saya mesti bersedia utk menerima panggilanNya bila2 masa shj...

Ya Allah, bantulah hambaMu ini..


p/s: takziah buat sahabat yg baru shj kehilangan nendanya.. moga2 rohnya di cucuri rahmat ilahi.. Al-fatihah~





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...