Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Sunday, November 2, 2008

pyretic??


KorG sLalu DemAm x??

ha, ni info aku nk kongsi ngn korg pasal dmam (berdasarkan ape yg aku bc lec note aku ni, by Dr Dewi Murugan)

demam secara scientific nya dipanggil pyretic

ia terjadi bila termostat kat hypothalamus kite terganggu & mengalami perubahan kenaikan temperature melebihi 37.8 degree celcius or lebih dari 100 degree farenheit..

ade 3 ubat yang yg cure pyretic ni..
  1. salicylic acid derivatives - aspirin
  2. para-aminophenol - paracetamol
  3. propionic acid derivatives - ibuprofen
ha, korg mesti slalu dgr panadol kan?

paracetamol tu la ade dalam panadol..

& sebenarnya paracetamol tu ade side efffect ( kesan sampingan )..
bile kite amik paracetamol ni lebih dari 2-3 dose yang sepatutnye ( maybe lebih 6-8 biji sehari ), ia dikira toxic dose, dimana badan kite akan metabolise drug ni jd N-acetyl-p-benzo-quiinoneimine (NAPQI).

NAPQI ni akan di detoxified oleh gluthathione yg ade dalam bdn kite. but, at certain condition, mcm waktu pose ke, bdn kite akan kekurangan glutathione ni, n NAPQI akan accumulate dlm badan, & react dgn protein & nucleic acids dalam hati kite, yg menyebabkn irreparable damaged. ini akan menyebabkn acute hapatic necrosis ( death of some cell of liver ) & even death!

so, jgn la amik panadol byk2, sbb ia leh rosakkn hati korg...
k..

so, dis was wat i'd learnt today..

nk g mkn jap.. lapa la plak..hehe

tata

5 comments:

juwei said...

so.. sume demam namanye pyretic gk ke?
demam pns ke, demam kuning,, bla2..?
erm per care tbaek nk sembuh dr demam tanpa gne ubat?

asma'_comey said...

hehe..
pyretic tu name dmm biase
kalu demam kuning tu jaundice lak..ha, laen2 namenye..
kalo xnk mkn ubat, minum air byk2 utk buang kepanasan bdn & doa, sbb ubat tu hanya sbg usaha kita utk sembuh, yg laen2 sume urusanNya..
:)

jannah said...

ma',bkn demam kuning 2 yellow fever ke??
yg rarely found kat mesia...yg jaundice 2 org mesia kte je yg pggl demam kuning...betulkah????
cube betulkan kalo salah..hehe

asma'_comey said...

jaundice tu istilah utk budak2 kecik, especially baby yg lahir, yg kene kuning2 tu..
bezanya ngan yellow fever, jaundice ni symptom, but yellow fever is a disease. klu kne jaundice, ade kemungkinan kite kene yellow fever.
maybe anda betul, tp sy phm maksud saudara juwei itu bertnya mengenai apa..hehe

jannah said...

ooooo.....begitukah????
hehe....tq2 4 d info...hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...