Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Saturday, June 27, 2009

Perempuan & Peristiwa

Salam alaik..

Alhamdulillah, sy slmt tiba di kota tinggi, pkul 4.30 ptg td.. tp malangnya, xtrus ke umah, but, kne bertandang kat umah pak long kat bndr kota dlu semntara tunggu abah abes keje..


sad.. sbb nk blk uma trus.. home sick!


nk dijadikan cerita, td dalam bas, puas doa byk2 nk duduk sblh pmpuan, but, doa nmpknya ditangguhkn utk dimakbul,huu


sorg laki yg bdnnya agak besar plak jd teman sepnjg perjalanan..adus..


pyh btul nk duduk dgn selesa.. n nmpk cm ramah laki ni, die ajak2 borak, but sy je wat2 acuh x acuh je lyn die, lame2 masing2 terbuai dlm hanyutan mimpi + keletihan.. but, sgt2 xselesa duduk, bergesal bahu n lengan..


adui, dugaan.. nk mintk tuka seat, cm da lmbt plak, sbb bas da gerak...


teringat..


sewaktu kat Mekah dulu... sy, along, sofi, izzat n abah nk g amik miqat dkt Tanai'm
(klu xsilap la) , so, kitorg naek bas dr dataran depan Kaabah tu..


yg istimewanya bas dkt sane, tmpt pmpuan n laki di asingkn dgn tirai nipis or penghadang plastic, yg biasa kita nmpk kat dlm lrt tu...


tmpt pmpuan biasanya 2 or 3 baris yg blkg skali.. so, seat xkn mix.. sgt di jaga adab di tnh suci ni.. n one time ni, bas sgt penuh, especially tmpt laki, tmpt pompuan hanye kitorg berempat je, n izzat saje nk dok ngn kitorg, abah dok kat dpn sket..

then, bas berenti amik passenger, ade sorg pak arab ni naek, die nmpk sgt exhausted n sweaty... die trus melilau cr seat, malangnye kecewa, then, die nmpk izzat dok sorg2 tepi tingkap, (seat plg blkg yg ade 5 seat straight) selang 1 seat dr izzat, ade along, sy, & sofi.. then, pak arab tu ckp kat izzat:

"anta usrah??" smbil tunjuk kat kitorg bertiga..

Izzat terkebil2..huu

"na'am.." jwb sy smbil terangguk2..

Then, die cm suro izzat dok sblh along, spy die dpt dok kat tmpt izzat, kitorg pn, no prob la kan..


But, bile die dok je situ, tiba2, ade sorg lg pak arab ni, tiba2 bgn dr seat dpn abah... die trus mrh2 (dlm Arabic) kat pak arab yg dok sblh izzat tu... then die panggil suro dok kat seat die.. kitorg trus blurr, n cuak gak.. sian pak arab tu kne mrh, da la kepenatan.. huu..


But, moral of the story, bile diorg act cmtu, nmpk diorg sgt2 jg maruah pmpuan kat sane, xnk di tabur fitnah walau berada di hdpn org rmi... n sgt menjaga kesucian Kota Mukarramah..


(gmbr sekadar hiasan)

Sadly, kat Negara kita xwat cmtu ek.. pmpuan sng2 je leh diambil kesempatan dlm bas, kes kne raba n kne rompak da biasa sgt dgr... sbb maruah pmpuan di jual2 bgai xde nilai... perempuan pulak, sng2 menawar bdn dgn harga murah (but, xla sume cmtu kan..) ala2 jusco yg setiap masa nk sale (seriously!),



Valentine, sale



Merdeka, sale



Cuti sket, sale...



Aduh, perempuan....



Jglah maruahmu itu, krn itulah harga dirimu



Lglah maruahmu itu, krn itulah mahkota plg berharga pd dirimu



& jglah ia, spy ia menjadi hadiah termahal buat bakal suamimu kelak..



Pesan utk diriku jua wanita2 yg sedang membaca...

2 comments:

ezzat said...

mashaAllah
sgt hebat kat negara sana, sy xpnah tau
peranan awak la utk nasihat kawan2 kat msia supaya jaga diri mereka kan
aiyark~
^_^!

asma'_comey said...

insya Allah..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...