Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Sunday, March 7, 2010

kaget..~

salam alayk...

semlm, 6 mac 2010, bertempat di stadium sukan negara, shah alam, persatuan pelajar farmasi seluruh malaysia ada menganjurkan karnival sukan tahunan utk students farmasi, iaitu lbh di kenali sbg annual natioanal pharmacy sport.. sukan yg dipertanding kan byk juga.. antaranya ialah bola jaring, table tennis, tenis, futsal, & badminton.

mmg xdirancang, sepatutnye nad yg akan jd keeper utk team futsal pmpuan, tp die ade match softball plak aritu.. then, all she was thinking of replacing her is me! adei~.. eden ni bkn penah maen pon! xpernah! maen2 tendang2 ngn marina sem lps penah la.. xpernah tau pon cmne game futsal ni.. sbb xpernah suke tgk bola! haha..

awal2nye mmg tolak, setolak2nye.. tp, tgk nad dgn muka kesiannya, terpaksa la jgk.. huu~
& yg plg kelakarnye, sempat berlatih sekali je sblm ari kejadian itu! mmg la nk menempah maut..

tapi, xpe la, dtg pon utk suke2, klu menang, alhmdulillah, klu klh, sekurang2nye kite da try the best!



1st game: lawan CUCMS, kalah 0-1... waktu nk start game ni, trus blur bila tgk bola meluru laju.. selamat sempat thn dr masuk gol, adei~... tp lps tu, da ok la.. tp, xde rezeki, bila sparuh masa ke-2, bola pihak lawan masuk tnpa ku sedari.. haha.. sory guys~

2nd game: lawan MSU, diorg ni mmg aggresive abes.. maen, bising gile, bola pon, asyik menyerang gol je.. mmg berdegup jantung, xleh ckp la.. da la dak2 ni bg 2 penalti lak tu!!! gerrr2!! selamat dua2 xberjaya lobos golku.. huu~ tp hebat la diorg ni maen, bila kite dapat gak berjaya jaring 1 gol.. ( bola golek2 je la.. haha).. unfortunately, sparuh masa kedua juga diorg gol smpi 2! hurm, mmg xde rezeki la nk menang..

kesimpulannya, sy mmg seronok dpt try benda baru! jd keeper mmg susah, sbb kite je la harapan teammate supaya bola x masuk gol (especially waktu penalty).. tp, tnpa defender & striker, xkn bola dpt skor..
& 1 lagi, futsal or bola sepak definitely bkn utk PEREMPUAN! alasan?
1. bila tgk bdk laki maen, walau diorg xreti pon, tp nmpk cntk je... tp klu da perempuan maen, walau diorg nmpk pro, tp still nmpk awkward!
2. mmg dr physically, lelaki lbh sesuai!
3. bila perempuan tgh maen, dak2 laki jdkn hiburan tgk gelagat2 pmpuan maen.. mcm hiburan pon ade.. adei~ ingt tgh tgk malaysian funniest video ke??

so, be careful bila pilih sports, especially kita kaum wanita, jgn bg mereka2 tu amik kesempatan kat kite k!.. :)

ok, the second story is, lepas abes maen ptg tu, dlm pkul 6 ptg, along amik dr um utk ke nilai, ke rumah atuk sedara belah ayah. kata along, atuk busu ajak g sambutan maulid nabi kat tempat die.. ok la, da lme xdgr ceramah agama ni..

kitorg smpi dlm waktu maghrib, lps solat je, kitorg trus pegi.. rupa2nye, smbutan tu bkn kat rumah die, tp kat tempat atuk busu belajar.. tempat tu namanya, Yayasan Jenderami.. penah dgr? ni 1st time sy dgr..

amik masa dlm 20 mins jgk nk smpi yayasan tu.. bila masuk je kwsn yayasan tu, sy xterkata apa2... rase mcm masuk pintu ke alam laen.. mcm deja-vu pon ade.. sbb nmpk sgt2 familiar tmpt tu..! sungguh unik perasaanya..

lps park kete, kitorg berjalan ke masjid di situ.. sepnjg2 perjlnn ke masjid, ade lbh kirang 5-6 gerai berjual2 pakaian, kitab2, dll.. suasana spt di mekah! lelaki & perempuan di sana sume berjubah putih, berjilbab labuh.. kanak2 seusia adik sy, da berserban.. cntk sgt suasana! masha Allah...
slps tu, nmpk berderet2 perumahan, or mcm asrama, sgt teratur & terancang.. rupa2nya tu rumah utk warga emas & anak2 yatim..

tepi masjid, ade kooperasi, Inn, restoren & ade bgnn utk pengajian. masjid tu, sgt2 cntk & besar! infrastucture die, mmg 1st class la.. xterkata tgk keindahan masjid tu.. subhanallah!

mmg xsangka, dlm kesibukan kota metropolitan ni, ade tersembunyi satu tamadun Islam yg sedang pesat membangun! rmi sgt org dtg mlm tu.. rupa2nya, panel2 yg dtg mmg dr luar negara.. terutamanya dr indonesia..

waktu kitorg smpi tu, majlis da start.. tgh berwirid & berselawat... mmg xphm ape2, sbb sume dlm bhs arab.. huu~

kitorg sume duduk kat dataran masjid sbb rmi sgt jemaah yg dtg.. bila duduk tu, trus terasa deja-vu lg, sbb sepnjg idup ni, yg slalu dok kat dtrn masjid bertile, hanya di madinah or mekah shj. dgn berdindingkn bintang2 mlm, mmg rase sgt syahdu.. selawat2 berkumandang dr kiai2 jemputan & dari anak2 kecil yg rancak berselawat..

majlis itu di sempurnakan dgn beberapa ucapan dr kiai2 jemputan serta dari pemilik yayasan jenderami, Ust Hafiz. bila tgk muka ust tu, nmpk biasa je, tp die boleh membangunkn satu yayasan yg sungguh hebat seperti ini! itu lah kekuatan org2 alim ulama' dlm menegakkan Islam pd zaman yg 'asing' ini...



selepas ceramah selesai, dlm lbh kurang pkul 10, kami di jamu dgn hidangn yg amat2 menyelerakan! nasi beriani kambing! mewah gile mkn!..waa... da la mmg lapa+penat berfutsal.. sdap gile mkn mlm tu.. mkn dlm dulang mcm sunnah nabi.. dgr cerita, biasanya, ade org2 yg sponsor mkn bila ade majlis2 besar cmni...

ingt nk stay utk solat isyak, tp sbb rmi sgt org, n xjumpe tandas, kitorg trus bergerak pulang.. hu~

mmg xdisangka2 ade usaha2 hebat dr masyarakat kite utk bangunkn satu tempat yg pd sy, sukar nk jumpa pd zaman skrg.. teringt satu entry dr blog kak aiman, tentang satu tempat yg lbh kurang mcm ni jgk, tp da xingt sgt da.. huu~



ni ade pautan video yg sempat sy rakam waktu selawat tgh berkumandang..~ enjoy watching...

p/s: arini mmg hari yg byk ilmu ditimba, bkn ilmu dr dlm bilik darjah, tp ilmu kehidupan di jalanan.. :)

3 comments:

Nur_Eman said...
This comment has been removed by a blog administrator.
singgah sebentar said...

salam..hehe..sbenarnya xsalah perempuan main..cuma kalo nk jga batas,kita main la pisahkan laki perempuan...so perempuan yg x reti main xkan rasa segan sbb xda laki..n laki or perempuan 2 xda la dapat peluang cuci mata kan kalo dipisahkan permainan 2..xkisah la apa2 game pun kan..sekdar beri pndangan=)

asma'_comey said...

singgah sebentar: tq sb singgah sebentar.. hee
tp, skrg ni, senang ke nk tgk sport yg xde laki yg tgk?? netball pn laki dtg tgk..
so, pmpuan kne la pndai2 jaga aurat n kelakuan masa maen, sbb zaman skrg ni, sume da open border je.. so, kite kne lebih menjaga.. agar terus terpelihara.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...