Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Tuesday, October 12, 2010

kerana nyamuk, badan binasa

salam alayk...

ok, obvious post title...



menjadi rutin sy setiap bulan utk saya kerap demam, sbb antibody bdn mmg sgt lemah, terutamanya bila over-stress & kurang tdo.. tp sy dpt rase demam kali ni mcm pelik shj.. bila fikir, br je lps demam time raya ke 5 aritu, kenapa la demam lg.. demam kali ni mmg xlarat langsung nk bangun, nk mkn, nk bukak mata pn rase berat je.. kebiasaannya, klu demam pn, selera mkn still akan ade, & masih larat nk bangun, lagi2 utk solat.. ni mmg sangat pelik.. xpernah2 time demam, solat-org-sakit punye version.. adei.. amik yg wajib je.. lps solat, trus rebah blk..

hari ke2, dah xleh nk mkn ape2.. tekak sgt2 loya, mkn je, trus muntah blk..bdn sgt2 la lemah.. kwn2 dah marah2 manja sbb xmkn2.. tp mmg xleh nk mkn ape2... tau, kwn2 risau sbb asma' yg boleh dikatakan suka mkn ni, tiba2 sume mknn die tolak.. konon2 nk cuba rasuah diri sendiri utk mkn benda yg suke pn, tolak dlm2 mknn tu smpai tekak, n paksa telan.. mmg sume mknn xde rase langsung.. adui... apa la pulak dugaan kali ini..

sehari sblm demam tu, selamat dah siapkn sume esaimen group yg kne submit minggu dpnnye.. tp risau sbb ape presentation group yg mesti memerlukan tenaga diri ini utk contribute.. but again.. cuba gagahkn utk bgn pada hari ke3..ok, sekali lagi, rasuah diri sendiri utk bgn dgn ajak rumate g jln2 kat taman jaya.. badan bagai nk rebah je, tp redah je la.. smpai bile nk terperuk kat bilik je, 2 hari dah xdtg klas.. weekend nk kne g kuantan utk halal conference lak tu.. mesti sehat! tp, mmg dah xnk baik, mlm tu, flat blk.. esoknye, hmpir kosong kolej sbb ramai g rumah terbuka, rumate g dating.. so, tinggal la sorg2 kat kolej.. ok, dah xleh thn ni, tepon along mlm tu, mintk bwk g klinik... result: xde pape, kamu demam biasa je ni.. kate doktor tu dgn muke ngantuknye.. tgk jam, ok, dah midnight rupenye...

hari ke5, dok umah along lg, sbb kat kolej pn, xde org leh tgk2 kn.. still xleh nk mkn.. along dah bising2 sbb asyik mengadu xde tenaga je.. tp xnk mkn... lantak la.. dah tekak xleh nk sumbat ape2 dah.. sgt2 loya + sakit perut sbb dah byk kali muntah..

hari ke6, along bwk g klinik die kat bandar sri permaisuri.. kne masuk air sbb dktr tgk dah flat semcm.. dr amik darah... tgk platelet dah 40..ok, ni kes pelik.. dr risau giler, trus refer ke ummc..
ptg tu, rase sejuk semcm bile kat a & e ummc... sampai ke tulang sejuknya.. tgn n kaki dah mula kebas2.. dah xrase langsung kat mne tgn, kat mne kaki.. err.. smpai kat sini je ke umur ku? dah mcm2 dah terbyg.. mmg mengucap je la byk2... maghrib tu, amal, alin, ajim, yopmi n rmi lg rasenye dtg.. dah xperasan muka sape.. senyum je la.. nth mcm mane rupe muke senyum pn, lantakla..xlrt gile nk pk dah.. rase nk selimut byk2 je.. pastu, tiba2 nmpk abah.. eh, abah dah smpai.. pastu leh plak abah wat lawak bodo.. "abah dah smpai ni ngah..knal x?"
hahahahaha..mmg gelak dlm hati je la.. bkn ape, agaknye muke ni dah xde expression kot.. perasan je abah dtg, tp xtau nk wat muke ape.. heh.. dlm otak, just nk suro nurse tu tutup aircond je.. sejuk gile ok.. 5 jam tunggu kat a & e, br dpr bilik kat wad perubatan 2..

ok, nk di pendekkan cerita, isnin tu masuk wad...

yg paling terharunye, kol 5 pg tu, ummi, izzat n sofi sampai.. diorg naek bas dr kota tinggi ke kl, sbb abah ade meeting kat melaka haritu, xsempat nk fetch diorg dr jhr.. bile umi sampai je, ummi trus peluk.. waaa... xtau nk kate ape time tu...sob..sob..

esok & esoknye.. rmi sgt kwn2 dtg... dr kwn farmasi, pd kwn2 kolej, & senior2 dulu pn dtg.. rase klu nk senarai semua, mmg xmampu, tp sy cuba utk wat note terima kasih utk korg sume k..

khamis, doktor bg keluar sbb fever dah xde, but blood count masih hay wired.. maybe sbb hematocrit dah ok kot.. platelet je masih rendah.. 25 lg.. huuu

doktor bg cuti 2 minggu, start dr admission, smpi jumaat ni. so, weekend rehab rumah along... isnin blk kolej, selasa g kelas.. huu.. sbb esok ade test manusia tumbuhan, khamis ade test cpp.. mmg mati la nk kejar balik kesemuanya.. ade 2 presentation pending.. minggu dpn maybe.. hurm.. dah la ade presentation QC lg.. ok.. slow2 asma'!

nota kaki:

sebenarnya, setiap apa yang berlaku, pasti ade hikmah yg tersembunyi..kite xtau apa yg akan berlaku, sbb kita hanya tahu present n past.. future? kite rancang elok2.. tp hanya Dia yg dpt tentukan.. masih sihat kah, masih mampu kah, masih berdiri kah... iye, sy dpt rehat secukup2nya sepanjang 2 minggu ni, walau rehat dgn tanggungan sakitnya, tp lega juga hati ni, xpyh pk psl thesis la, majalah kolej la.. pk psl diri sendiri je, pk psl ummi, abah, along, izzat n sofi.. ummi kate, sakit2 yg melibatkan mkn ni, mcm taun ke, kepialu ke, ialah penyakit utk hapuskn segala benda2 pelik yg pernah kita mkn.. mana xnya, seminggu kot xmkn pape.. mmg kosong betul perut.. agaknya, selama ni, mmg terlebih mkn benda2 yg xptt, aka, haram.. kite xsedar kn, tp tu la, kita pn xtau bile masanya Allah nk tunjuk kehebatanNya.. sekelip mata je Dia tarik nikmat mkn, nikmat sehat, nikmat boleh bgn sendiri.. lemah xberdaya.. habis kudrat ni Allah tarik..btul, rase mcm nyawa dah di hujung tanduk...hampir putus asa sy dengan dugaan Allah ni.. tahan diri utk xmengeluh, tp apakan daya.. iman hanya setipis kulit bawang.. masih perlu dididik utk lebih kuat hadapi dugaan seciput ini..

semoga segala nikmat, akan kita syukuri segala nyawa masih melekat di halkum..

terima kasih semua

terima kasih ya Tuhan Yang Maha Besar...

3 comments:

eLeA haNnAj said...

em sori x sempat nk lawat ko pon ari tuh!!busy sesangat..glad to hear ko da sehat blk..so sbnrnye memg dengue or wut..??

asma' said...

xpe2.. i know skrg mmg musim bz..huu
ahaa, denggi..

eLeA haNnAj said...

owh..denggi ek..skang memg byk sgt kes denggi..em do pray 4 my thesis..aku wat psl nyamuk+dengue..so arap2 bole bantu ntok selesaikan dengue nye prob nihg gak..amin~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...