Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Friday, July 10, 2009

Durian fever~



Durio zibethinus L.
Assalammualaikum...



Ye, sy tgh demam kemaruk makan durian..hehe..i'm really a durian maniac!


Alhmdulillah, sekarang ni mmg tgh musim buah2an di mana2 kan? Since sem khas lg, mak angkat saya da ajak2 dtg penang utk mkn rambutan...mmg x sabar nk merasa kelazatan buah2an bermusim ni..yela ,bkn sng nk jumpa...


Waktu blk aritu, trus gtau abah, mngidam sgt2 nk mkn durian, & abah ajak g dusun arwah atuk kat air twr 3, kota tinggi jua..wah..best2..


Petang isnin lps, telanjur abah cuti (hari hol), so, lps zhr tu, abh ajak blk kg.. actually, kat kg tu da xde sape lg, mak ngah yg dok situ...


But, unfortunately, ari tu ujan..lebat sgt2.. but, sbb da separuh jln, so, go on je.. smpi2 kg, ujan da

renyai2 sket.. abah trus ajak petik manggis.. wah, semangat abah nk pnjt pkk..

Garcinia Mangostana


Mule2, kutip kat bwh2 je, but, yg kat atas lg byk yg da mask, abah pon ajak la pnjt pkk lg satu.. pkk manggis ade 3... ni 1st time dlm idup, pnjt pkk setinggi ni.. mmg pnjt nk smpi ke pucuk la..huu, mmg pengalaman btul, dgn ujan2 nye, dgn jeans nye, tibai jek..heh



Dpt la petik dlm 5 bijik..ngee~ (tkut lg byk dr petik buah)



Lps petik buah manggis, g petik buah rambutan plak..rambutan gading (warna kuning), tp x byk yg mask lg..so, dpt sket je..lps tu, pak ngah kutip durian dr kebun arwah atuk..byk gile dpt! Dlm 7 bijik!! Waa.. ni bgs, mmg kenduri durian la ptg tu, xsempat2 pak ngah bwk masuk uma, kitorg da serbu, paksa die kopek kat situ gak.huu..seronok2..




Nephelium lappaceum


Well, actually, sblm ni, xpernah sape2 nk care psl buah2han kat kg, sbb, since arwah da xde, xde sape jg, n buah2 tu cm merajuk je, tiap2 taun x jd, but, taun ni, bile uma atuk da berpenghuni, rezeki pon melimpah2..alhamdulillah, atas rezekiMu ya Allah..

6 comments:

marinata said...

yeaahhh!!
durian mmg best! woohooo..
baru je mlm td mkan durian..
wlaupon tekak cam x best..
still ag nk telan durian..haha..

asma'_comey said...

amboi marina, sakit2 tekak pon bedal durian eh..

eLeA haNnAj said...

nak durian lg..??moh dtg umah aku..
byk gle ni..smpai da x trlarat nk mkn

nuzair said...

makan..makan..makan..

ezzat said...

cis, kat kl xleh nak petik2 buah ni...xde
yang ada pon da siap balut kat carrefour
*_*!
sape2 bawak dari kampung plz kongsi
-rintihan hati sorg jejaka bandar-

asma'_comey said...

jannah: ye, sy masih ketagih durian..nk!!!

e: iskh2,sian2..mesti rase mcm mkn buah synthetic je ek..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...