Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Monday, November 15, 2010

hidup utk belajar, belajar dari hidup

salam alayk..


post semasa minggu peperiksaan..

semakin hari, semakin malas utk belajar krn memikirkan lmbat lagi nk start 1st paper (25/11).. & semakin sedikit kwn2 yg masih di kolej.. hampir kesemua dah mula bergerak ke kg halaman masing2 utk menyambut Aidiladha 1431H ini..

owh ya, sebelum terlupa, nk mengingatkan kwn2 semua, yg pahala puasa 9 zulhijjah ni (selasa 16/11) jgn lupa grab ye.. n doakan jemaah2 haji kita selamat menyempurnakan rukun islam ke 5 dan mendapat haji mabrur...

sepanjang minggu peperiksaan ni, byk peristiwa yg pahit & manis yg sy lalui.. (wahh, mcm nk buat karangan zmn sek2 dulu plak: tajuk: kenangan manis & pahit sepanjang hidup anda. haha)
bukan apa, sy ni bukan jenis yg boleh mengadap buku 24/7. stud sy mesti sy selit kan perkara2 yg boleh 'menghidupkan' hari2 yg membosankan ini.. (ye, pd sy, stud itu bosan..)

salah satu yg sy mahu cerita disini ialah mengenai kereta comel sy..savvy JJW ....



abah beli kete ni sempena birthday sy yg ke-21..kirenye tahun lps la..alhmdulillah, walaupun ni kete 2nd hand (tahun 2006), tp pilihan sy juga, dan sy suka.. tq abah!

savvy ni auto manual, so, gear die pelik sket.. org xbiasa bwk kete, susah sket nk bwk savvy ni.. but sy suka sbb bleh speed bila guna manual, & time malas leh tuka auto balik (well most of the time mmg gune auto je.huu..)(leh maen2 gear, distract dr perasaan ngntuk tu) & sy akan guna manual time ngntuk bwk kete..

but unfortunately, kete ni byk masalah sejak sebulan beli...

sblum dpt bwk ke sini, abah wat QC dulu n abah tukar part kat gear, hmpir memcecah RM3000+ jugak..
last week, ekzos die pecah, so tuka ekzos, RM200+
minggu ni plak, overheat.. tgk2, motor fan die rosak, so, tuka dalam RM200+

mmg manja kete ni, kne di belai, kne di belek..

Jaga Kereta Macam Jaga Anak

ye, rase mcm jaga anak pulak.. merengek sket,dah kene belek.. kotor nk kene mandikan..sakit nk kne rawat.. busuk, nk kne wangikan..

walau sy xde pengalaman jg anak, tp rase begitulah agaknya..haha..nth, pendapat sendiri je..

kenapa yg begitu? sebab sy rase payah sgt bila ade tanggungjwb laen selain jg diri sendiri kat cni.. bila tau kete rosak or wat hal, pening nk pk solution ape.. yela, abah jauh nun di rompin.. kak long pn xtau nk wat ape.. gelabah masing2..huu.. alhmdulillah, pakcik terdekat sudi hulurkan bantuan..klu x, mmg merengek kat abah suro turun KL jgk! (sy bukan anak manja seperti ini, merengek bila perlu shj)


Susahla jadi Perempuan

susah jadi perempuan.. bila tiba bab2 kereta ni.. mmg mcm xserasi je machine dgn wanita. (pendapat sy la). tp xtau la kn, ade je engineer hebat2 yg perempuan, n ramai jugak kenalan sy perempuan yang amik engineering..huu..

sy cukup xsuke ke bengkel kereta (as a woman, which klu sy lelaki, maybe sy akan suka). bukan shj sbb bengkel ni gelap n penuh dgn minyak2..huu, tp sbb bengkel ni dipenuhi kaum adam..n bila kite dtg, satu bengkel nk pandang! (bukan perasan, tp hakikat..dah try sume bengkel, mmg cmtu..) & mekanik ni plak, bila diagnose kete rosak ape, die ckp bhs yg susah sy nk phm.. bila sy tnye blk ape tu n kenape jd cmtu, die boleh plak senyum2 sinis (mmg tgh geram, maaf, post beremosi)..

& ramai jugak kwn2 yg warning, perempuan ni senang kne tipu klu g bengkel tnpa ditemani lelaki.. (ye ek?) hal ni sy xdpt nk sahkn sbb sy xmengalaminya...alhmdulillah...

so, sy end up clueless nk wat ape..try nk mengadu kat kwn lelaki, tp diorg wat mcm xnk dgr je...........................................

lastly, sy ngadu kat my only trusted man in this world, abah...

Lagi susah jadi Lelaki?


abah lah yg tolong fikirkan nk buat ape..huu.. kesian abah,, time2 abah keje pn sy leh kaco..

last2 abah yg bagi solution terbaik..

susah jadi perempuan, susah lagi jd lelaki..
kan?
xcaya?
mari tgk blk...

klu perempuan ade masalah, die akan byk pikir masalah, xtentu arah jdnya..tp pk byk mane pn, xpernah nk solve problem tu..huu..last2 mintak tlg lelaki, & laki la kne tolong solvekn..selesai
tp klu lelaki ade masalah, ade ke yg mintk tlg org laen? ade ke yg nk tlg? (maksud disini, merengek2 mintak tlg, ade ke? n ade ke nk tlg klu cmtu?) laki kne la settlekn masalah die sndiri..

byk lagi la cth yg boleh di senaraikan, tp sy bg cth yg berkaitan dgn post sy je kali ini..

jadi, bukan senang jadi perempuan, bukan mudah jgk utk jd lelaki..

man & women, byk perbezaan & itulah yg saling melengkapi...

alhamdulillah, my savvy is now is fully recovered! moga2 xla dtgkn masalah lg lepas ni...

ini saya selitkan video semasa post mortem kete sy.. huu
watak: mekanik (tgh betulkn kereta), pakcik sy (tgh pgg hp), sy (as narrator)

video
dialog: "besarnya kipas tu! ingtkan kecik je"

 sekian


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...