Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Saturday, February 20, 2010

Xplora Chamah 12-16 feb 10

assalammualaikum w.b.t

salam sejahtera pada semua...

sekian lama rasenye jari ini tidak mencoret catatan dlm blog.. malas bercampur baur dgn sibuk semakin menjadi2 kebelakangan ni.. mood pon sentiasa berubah, menjadikan blog ini terabai sebentar.. maaf ya!

hidup di kampus yang hari2nya berbeza dari semlm menjadikan diri ini letih utk menghadapi hari esok, dengan assignmnt, mid term test, kelas & reduksi yang begitu menyerabutkan fikiran. kadangkala terfikir, bila agaknya semua ini akan berakhir, atau, mahukah semua ini berakhir dengan pantas? hurm...

ok, enough of all that, the main thing nk cerita dalam post kali ini ialah misi mendaki gunung chamah, di gua musang, kelantan.. projek ini di bawah kelolaan saudara Aiman, yang di beri nama Explora (explorasi flora & fauna), yang berlangsung bermula cuti raya cina (12-16 feb). terdengar je projek ini jadi, mmg trus berminat nk join. mmg x fikir panjang untuk join, sbb hati mmg teringin nk cuba sesuatu yang laen dari laen. tapi alangkah terkejutnya, bila dapat tau yang peserta perempuan hanyalah 5 org shj! adei~ mcm mne nk survive ni.. heh

tapi xpe, kami pmpuan yang gagah.. hee

kami bertolak dari UM dlm pkul 11 mlm, 12 feb 2010, dengan menaiki bas sekolah (kuning). bas trus melunjur ke gua musang melalui pahang. ( actually, xsdar sgt bas lalu kat mne, sbb tdo je mlm tu.. heh).. & kami berenti di merapoh utk sahur (minum pagi dlm pkul 5 am..adei, sejuk gile waktu ni).. slps tu, perjlnan di teruskn ke gua musang, yang hanya mengambil masa lbh kurang 40 ke bandar. kami solat subuh di salah sebuah surau disana, sambail bersiap2 berpakaian hiking.. pagi tu, kami bersarapan agak berat sebagai bekalan tenaga utk perjalanan kami ke kaki gunung chamah.

lbh kurang dlm pkul 9 pagi, kami di temukn dgn abg2 guide, seramai 5 org. kami bertoalk dari gua musang ke rekom (checkpoint pertama utk mendaki chamah) dengan menaiki 2 buah 4x4... memandangkan kami perampuan hnya ber5, jadi, kami diberi penghormatan utk duduk di bhgian driver.. hee... kesian bdk2 laki, perjalanan yg mengambil masa lbh kurang 4 jam, yang melalui jln balak, yg berdebu, menjadikn diorg da x mcm org dah.. huu~

dlm pkul 1 lbh, kami tiba di rekom... di sana, ada perumahan kecil org2 asli tempatan.. sgt unik rumah mereka, kerana diperbuat daripada buluh...

setelah semua bersedia, formasi pendakian kami pon bermula.. kami berjalan meredah hutan, lebih kurang setgh jam utk tiba di kem pertama.. perjalanan agak mencabar, dengan kayu2 bala yg tumbang, lereng2 bukit yg curam.. dengan periuk2 belangan yg kami bwk.. haha..

smpi di kem pertama, di dapati, Jiah sakit perut.. cramp katenye.. hurm... die cuba utk gagahkn diri utk teruskan perjlnn.. dr kem pertama kami akan ke kem tgh... perjalanan lbh kurang sejam itu sama hebatnye cabaran yg di lalui.. yg palng menyeronokkn, kami menyusuri air terjun yg cntk2 belaka sepnjg perjalanan itu...

kira2 pkul 4 ptg, kami tiba di kem tgh... kami diberitahu bhw sepatutnya kami akan bermlm di kem tongkat ali (kira2 2 jam perjlnn lg) tetapi, kem itu telah pon di huni oleh lbh kurang 40 org pendaki yg laen..

ptg itu, bdk2 laki mendirikn khemah, & kami mula sibuk memasak... mmg kelam kabut hari pertama sbb masing2 masih kaku dgn environment baru.. nasi yg kami masak pon, da x brape masak.. huu~.. menu mlm tu, nasi + sardin ... sdap... nyam2.. hee

sblm maghrib, kami bdk2 pmpuan sempat lg trun ke sungai utk bermandi manda... wah, sgt2 sejuk air jeram tu! menggigil habis... tp mmg natural sgt2...

mlm tu, slps taklimat dr abg2 guide ttg perjalanan esok pg, kami bersiap2 pula utk tdur & mengemas dapur.. memandangkan menu esok tghhari ialah nasi goreng, jadi, kami di kehendaki memasak nasi awl mlm tu...

sedang sy & che' sibuk cuba utk memsk nasi, abg uteh & abg am dtg... diorg pon wat la tutorial, ajar kitorg utk msk nasi yg x mentah.. haha.. seronok dpt borak2, & blaja benda br.. sporting tul la diorg ni... ha, xlupe jgk, mlm tu, sdg alin & sy kemas2 dapur, tiba2 jay jay dtg, suluh muke kitorg, & tnye name... haha... mmg klaka kerenah masing2...

hari ke-2, kami mulakan hari dgn masak sarapan pg.. pagi tu, kami goreng cucur ( keras gile kitorg goreng.. haha.. mcm batu seh.. ) & kami sediakan sekali mknn utk lunch, iaitu nasi goreng... dlm pkul 8.30 am, perjlnn kami bermula utk ke kem tongkat ali... waktu ni, beg sgt2 berat... maybe sbb ade brg2 yg da basah... mmg xlarat da nk angkat beg.. tgh2 perjlnn tu, sy berenti, n mintk tlg wan rmc bwkkn air.. huuu~ kesian die..

smpi di kem tongkat ali, kami di kehendaki mengisi segala botol2 air, krn perjalanan ke puncak selama lbh kurang 6 jam, kami xkn berjumpa dengan apa2 sumber air.. adei~, makin berat la beg2 kami sume... slps 15 mins berhenti, abg mat mengatur semula formation perjalanan kami ( sbb laki jln laju sgt, pompuan jln perlahan sgt.. huu).. jadi, sume perempuan akan dalam kat dpn (kami di gelar striker), geng2 syed, ash, aiman, ketek, wan dent dll dok tgh (mid fielder) & geng2 super senior; jup, jay jay, ezariq dll dok plg blkg (defense).. klaka jgk diorg bg name2 cmni.. mcm nk maen bola plak.. huu~

dr kem tongkat ali, kami akan melalui 7 puncak tipu, sblm btul2 tiba di puncak chamah... yg paling menyeksakan ialah bila nk ke pun cak pertama... laluannya hanyalah mendaki bukit yg kadang2 hampir 70 darjah! adei~ mmg penat gile.. da la berat beg.. mmg ramai gile da down...jay jay plak cramp kedua2 belah kakinye.. kesian btul... mmg seksa sgt naek.. kitorg mengambil masa lbh kurang 2 jam utk smpi ke puncak pertama. down gile sbb naek xsmpi2.huu~ tapi selamat ade syed, die la penghibur kitorg, die bg semangat, menyanyi2..heh, jd x la down sgt... bila smpi je, semua da mengeluh...penat gile... kitorg berenti kat puncak 1st lbh kurang 1/2jam utk lunch...

dlm pkul 1 tghhari, kami teruskn perjlnn.. alhmdulillah, perjlnn seteruskn xberapa menyeksa kami & minda.. ada yg landai, ade yg cerun... abg uteh kate, permukaan bumi mcm ni di panggil permatang... waktu ni, sy dok plg depan sekali. huu.. mmg best ka dok dpn sbb kite akan smpi tempat berehat plg awl, & dpt rehat lame.. heee~

sepanjang perjlnn ke puncak, permandangan, subhanallah, sgt2 cntk + sejuk.. huu... hutan die, cntk gile.. mcm dlm filem tarzan! lumut sgt cntk, lembut, pkk di penuhi lumut2 hijau, tnh hitam yang subur.. adei~ mmg sgt2 cntk...

stlh mengharungi hampir 5 puncak.. kami berenti tgh jln utk berehat.. abg2 guide ni plak, sempt lg masak air radix.. haha.. sempoi gile diorg ni... diorg kate, kite jln mmg laju, even utk amatur cm kitorg ni, hebat btul.. heh... btul3... :)

dlm kira2 pkul 6 ptg, kami akhirnya berjaya menjejak ke puncak chamah! alhmdulillah, mmg xterkata gembiranya... rasa xpercaya bleh smpi kat puncak G7 ni...

mmg kami xlepaskn peluang utk amik2 gmbr... huu~

setelah mendiri kn khemah, kami berkumpul rmi2 utk tgk sunset.. masha Allah.. mmg indah ciptaan tuhan.. rase mcm berada dlm cita2 fantasi.. dpt tgk matahari sebaris dgn kite.. huu...

mlm tu, menu ialah nasi + bilis goreng + smbal bilis... walau x sesedap mane, kami lahap saje sbb da mmg lapa gile.. da la sejuk gile, air utk minum pon sgt2 terhad.. masak air, kejap je sejuk.. agak2nye mlm tu suhu dlm 17-19 darjah celcius...

blum pkul 10 mlm, bdk2 ni da paksa sy tdo, sbb kesihatan tak brape nk mengizinkan... sblm masuk dlm khemah, sempat lg sy mendongak ke langit.. masha Allah, ciptaaNya sekali lg membuat kami semua terpegun.. bintang2 boleh di kira ki kaki langit, sgt cerah & jelas.. sungguh ctk!

hari ke-3 (di puncak chamah)..
pagi yg sungguh sejuk! sampi ke tulang.. menggeletar gigi.. huu.. pg tu, sarapan ialah roti penyek, jem, sardin, scramble egg, sup cendawan. slps solat subuh, kami semua menanti kemunculan matahari...
5 serikandi gunung..huu~
we're the 1st one to arrive!

aduh, sungguh indah sekali permandangan pagi.. tgk la, kami berdiri lagi tinggi dr awan! huu.. mcm dlm cite dragon ball, kata fatin.. dr jauh, kami menanti matahari yg segan2 mahu keluar.. xsangka, berdiri di puncak tertinggi, akan membuat kita rasa gah & hebat dr makhluk2 laen... erm, xbgs tu kn..

setelah bersiap2, kami sudah sedia utk pulang.. gmbr kenangan terakhir x kami lupa utk ambil.. bersama banner & abg2 guide.. wa.. akhirnye, berjaya juga kami ke puncak!

lbh kurang pkul 9.45 am, kami sudah bertolak balik...sedih krn hnya sekejap di puncak, tp kami juga x sabar utk trun.. sbb kat atas ni, sgt2 la sejuk + xde air.. ( masing2 menahan haus & menahan utk membuang.. haha)

perjalanan blk sgt2 x stress.. kami enjoy... sbb perjalanan xde la sgt mendaki, cuma trun cerun je byk.. mmg sakit la lutut & betis... kami hanya amik masa 2 jam utk smpi ke puncak pertama ( di mana, kami amik masa 4 jam utk ke puncak dr puncak pertama ni)..

dr puncak pertama ke kem tongkat ali, hnya 1 jam... ini lah perjalanan plg mencabar sekali.. dengan menuruni cerunan, menahan kami dr terjatuh.. (mmg da byk kali jatuh pun).. semakin dekat, semakin kuat bunyi jeram, memanggil2.. huu. btul2 menggoda lah.. makin laju jln sbb xsbr nk meneguk air sejuk...

alhmdulillah, kami tiba di kem tongkat ali kira2 pkul 1 lbh.. kami berehat smbil mkn tghhari di sana.. ( ada juga yg amik peluang utk melepas, bermandi manda.. huu)...

selepas setgh jam berehat, kami terus ke kem pertama utk bermlm di sana.. memandangkan 4x4 kami akan tiba esok pagi..

mlm tu, kami sgt2 mls nk masak, jd, sume org makan megi.. haha.. kesian2... tp best jgk tgk semua org kelaparan & cari sumber mknn... mlm tu la mlm plg enjoy, kami adakn post mortem, borak2, maen2 game.. sgt seronok.. mlm tu, br sy knal semua yg ade..

pagi esoknye, kami da terlajak subuh.. huu~ sbb tdo lambat, dlm pkul 2 br semua org terlelap.. hee...
ha, yg bestnye, pg tu, minyak masak tinggal sket je, dah la menu pg tu cucur, yg kne gune byk2 minyak... so, akibatnye, xdpt nk abeskn goreng, kami mkn je apa yg ade, megi, roti, biskut.. mmg abeskn bekalan btul la.. huu

dlm pkul 10 am br kami bertolak blk... dlm 20 min je kami da tiba semula di perkmpungn org asli rekom tu..
waa... mmg sedih exdepisi da berakhir.. rasa sekejap je masa berlalu...perjalanan terakhir kami xlepaskn peluang bergambr sebyk2nye.. heh

sementara menunggu 4x4 tiba, kami lepak2 dlm rumah buluh.. wah, sejuk je rumahd diorg.. mmg terbaek la... best2...

4x4 tiba dlm pkul 12 tghhari.. kali ni, kami semua kne dok blkg, sbb kat dpn da x muat.. huu.. (fatin sorg je dpt dok dpn).. wah, mmg pengalaman btul dok dlm truck tu.. dgn terlompat2 nye.. rase leper punggung ni.. haha..tp yg menghilangkn rase stress & bosan, kami ajak abg2 guide tu menyanyi rmi2.. huu,, nth brape album da kami bukak aritu...
lbh kurang pkul 5 kami sume tiba di stesen keretapi gua musang... kami lepaskn gian jumpa bilik air.. haha.. bermandi manda, solat & terus menyerbu gerai nasi kerabu yg berhampiran... mmg sdap la mkn ptg tu...

dlm lbh kurang pkul 7 lbh, abg2 guide da mula beransur pulang, sdeh plak tgk perpisahan ni.. heh, walau kejap je jumpe, tp chemistry tu da stat ade.. diorg mmg sporting gile...

train mlm ke kl central bertolak dlm pkul 10. kami sempat beli bekalan KFC utk mkn2 dlm train.. ni la pengalaman pertaman naek train yg lame.. adei~ mmg memenatkn jgk, da la seat die xbrape selesa, bdn tgh sakit pon terlelap je jdnye.. heh..

kami tiba di kl central dlm pkul 7 pg.. sblm pulang, kami sempat lg bergmbr beramai2.. ngee~
ni la pengalaman yg susah nk lupakan.. projek plg enjoy penah sy sertai & plg mencabar.. harap lps ni dpt naek gunung lg! yeah!

p/s: thanks to abg2 guides; abg utehm abg mat, abg wan, abg am & abg farid... korg mmg best!
thanks to empunya beg.. beg anda selamat, jgn risau.. hee
thanks to all seniors yg join, bg support n tunjuk ajar.. seronok dpt knal korg... & thanks to all for the wonderfull, unforgetable memories.. hope this frenship will last forever...




4 comments:

AiMaN HaDi said...

SubhanALLAH.. cantiknye permandangan.. terutama skali yg atas awan tue..

korg mmg fit la.. =)

hanna said...

cantiknye
kat puncak tu.
huhuw~

izzati said...

sonok kn hee..jom2 nek gunung g pas ni

asma'_comey said...

jom2!!!
cntik kn permandangan atas puncak tu! cntk ciptaanNya xterkata, mcm mne plak penciptanya, mesti lg tergamam..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...