Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Saturday, September 19, 2009

musibah 29 ramadhan~

salam alayk..
sy & along balik ke umah pd mlm khamis, 17/09/09, tiba di rumah pkul 2 am.. bersyukur dpt selamat smpi, walau penat melayan kerenah pakcik bas yg xpasal2 emo..huu (biar la die)..

so, esoknye, kitorg wat gotong royong umah,.. pasang carpet, tuka alas2 meja, ubah kedudukan perobot.. fuh, mmg penat, da la xabes pnat naek bas lg.. tp xpe, bkn slalu dpt tlg ummi abah kan..hehe..

ptgnye, abah ajak pegi JB, shopping raye last minit, sbb sofi, along & izat nk beli kasut, ummi lak nk beli langsir utk bilik along & sofi..

sbb bertolak lambat, kitorg berbuka kat dlm kete dlu, then br mkn kat food court Jusco..
shopping punye shopping, dlm pkul 11 br bertolak blk.. ( musim raya ni jusco bkk smpi pkul 12 mlm ).. kuar je dr Jusco, trus jam... jln sgt sesak dr tiram smpi bndr kota.. then, dr kota ke tenggaroh, da renggang sket.. akibat penat kemas rumah + puasa + shopping, kitorg sume (kecuali izat & sofi yg tgh melayan PSP) kepenatan & mngatuk sgt dlm kete tu.. abah yg tgh driving pon ngntuk... sian plak tgk abah.. ingt nk offer ganti bwk, but diri ni pon xlrt..
but, dlm lbh kurang 45 min lg nk smpi, ummi drive, ganti abah...
ummi bwk punye la laju..xpe, nk cepat smpi kot, sbb jam da pkul 1.30 am... bila lg 5 min nk smpi simpang ke perumahan, tiba2,
BANG...!!!
ummi menjerit, & tekan sudden brek.. (slmt waktu tu tgh rajin pki seatbelt, klu x, mmg da terhantuk kat seat dpn).. waktu ni, abah yg tertdo, trus terjaga, along pon terbgn, izat & sofi pon terkejut... sy waktu ni mmg xtdo, sbb mmg xleh tdo sgt dlm kete..
"abg, mintk maaf bang..." suara ummi terketar2..
ummi trus pull kete ke tepi..mlm gelap, xnmpk.. but my 1st thought was, tayar meletup..
tp knape umi mintk maaf lak..
"lembu...umi langgar lembu..."
hah?? yeke?? xnmpk pon lembu...
abah waktu tu kat seat sblh driver try nk bkk pintu, tp xleh..
"pintu tersekat la zah.."
"xpe2, angah kuar.." sy pon kuar, sbb sy mmg dok blkg abah..bkk pintu, g dpn estima..
"ya Allah, abes!!"..
bhgian dpn kiri mmg kemek trus, side mirror tertanggal, & hilang dlm kegelapan, lampu abes pecah, cermin dpn retak sket..
umi kuar dr kete.. trus peluk sy...
"cmne ni..." kata umi, still dlm ketakutan...
"xpe umi, sekurang2nya kite xde pape...tp sian lak lembu tu ek.."
abah pon kuar dr kete gne pintu sy.. waktu tu, xbrani nk tgk expression muke abah...
his dream car, br beberapa bln, br cadang nk gune time raya..hurm...
"xpe2..da2, jom naek, da dkt uma ni, kite blk, tgk kat umah.."
smpi umah je, belek kete blk...
side view
front view
tgk umi, nmpk trauma.. umi pnah eksiden jgk sblm ni, langgar org.. mesti lps ni die trauma lg.. tp benda da nk jd kn.. bayangkan klu waktu tu, klu la sy yg offer utk bwk, mesti xkeruan perasaan sy berada di tmpt umi...
mlm tu, bila sume org tgh siap2 msuk tdo, umi masih dok kat ruang tamu.. termenung..
" da la umi, da nk jd.. mungkin, mmg rzeki kita cmni.. klu org laen bwk estima ni, mesti die yg kne kn..kite kne byk muhasabah, sbb benda ni jd time bln ramadhan, mesti Allah syg sgt kat kite, & Allah prihatin kat kte.."
esoknye, 19/09/09..
umi & abah g wat report polis, abah tepon syarikat insurans, but, malangnye, diorg leh repair lps raye, & kete kne tunda dlu...hurm.. sdeh2...
ummi:
angah, cuba kite pk blk, setiap kite ade musibah tahun ni, mcm sofi, br je ilang dompet die br2 ni, umi, hilang dompet jugak waktu along grad, umah kite kne masuk pencuri, kau hilang handphone, along plak, ade problm dgn relationshp die.. Allah nk tunjuk ape yek kat kite ni..hurm...
INGAT, SETIAP APA YG TERJADI ADA HIKMAHNYA, CUMA KITA SLALU XNMPK..KITA
JUST PERLU CARI..AGAR KITA XKECEWA DGN DUGAAN YG ALLAH BERI KAT KITA..
Ya Allah, Kau Ampunknlah dosa2 kami, Kau sucikanlah hati2 kami agar kami bersih dr noda2 dosa & busuk hati.. Ya Allah, sesungguhnya, sungguh kecil nikmat yg Kau tarik dr kami, tapi kami masih berduka cita, walhal, nikmat bahagia & keselamatan keluarga itu lg bernilai utk di syukuri.. Ampunkn kami jika kami kufur nikmat2 Mu.. serta, Kau berilah hidayah & petunjukMu, agar cahayaMu sentiasa bersama kami merempuh jln kebenaran.. amin..
ps: Salam Aidilfitri semua.. berhati2 di jln raya..

8 comments:

marinata said...

uiks...huuuu..sedeynyer...
xpe2..brsabar k..

juwei said...

estima tu. huh. takziah. mesti ada hikmah. nway slamt ari raya. jemput dtg umah.

-m3- said...

innalillahiwainnailaihiraajiuun...
alhamdulillah, semua selamat...baru terbaca entry ni, and quite shocked to know this...
anyhow, take care of yourself and family kay...send my regards to them
happy eid mubarak, maaf zahir batin...

asma'_comey said...

marinata, juwei & m3: tq guys.. ade hikmah sume ni.. salam eid mubarak too.. :)

ezzat said...

salam aidilfitri
mujur smua still ada,
keter xde xpe, raye must go on!~

Ade3 said...

takziah.syukur xda apa2 kan?aku pon eksident gak.mlm ry.tp dgn kereta org la.haha.ni sumer kifarah dosa kan?neway,salam aidilfitri!

asma'_comey said...

ade & e: ahaa, mujur sume slmt.. raya tetap raya..heh...

Anonymous said...

jual jer ler kete tuh
beli kete hummer
langgar aper pun setel beb!
orang lian yang kemek
eheh

-mike-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...