Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Home

Monday, April 27, 2009

baitul muslim~


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



assalammualaikum..
alhamdulillah, hari ini sy dpt satu khabar berita menarik dr junior2 sek lame sy (SMAPL)
tidak disangka2, telah terbina baitul muslim antara mereka, tahniah kat ameerah diana jasni and abdullah khairi atas pernikahan mereka..

ni sy link kan blog rakan2 yg ade snap beberapa gmbr nikah mereka..


http://wardahzinnirah.blogspot.com/


http://ainfarahain.blogspot.com/2009/04/newly-weds.html


sungguh! terkejut teramat sgt..
sbb ni la kali pertama ada di antara kwn sy yg sudah mampu mendirikan rumah tangga..
bkn sy tak percaya pada jodoh, cuma terasa baru semlm adik ameerah ni bermaen2 dgn kita..hehe
da besar rupanya kwn2 saya ni..saya ni plak bila nk membesar?? (hehe)


bkn senang nk dirikn rumah tangga di usia muda
perlu lengkap segala ilmu rumah tangga
perlu tahu semua tanggungjwb bersama
perlu memahami kondisi belajar masing2..
sungguh hebat adik ameerah ni..sungguh matang utk bersedia..

ya, sy yakin dengan kata-kata Allah dalam surah an-nur: 26

"perempuan2 yg keji untuk lelaki2 keji,dan lelaki2 keji untuk perempuan2 keji, sedangkan perempuan2 yg baik untuk lelaki2 yang baik, dan laki2 yang baik untuk perempuan2 yang baik. Mereka bersih dari apa yang dituduhkan orang . Mereka mmperoleh keampunan dan rezeki yang mulia.(syurga)"

hendaklah kita menjadi soleh/solehah dahulu utk mendapat yg sebegitu..ukur diri sendiri, br layak menilai diri org laen..

saya ade baca satu buku, pinjaman dr seorg shbt (tp xbc habis la buku ni..hehe)..

dlm buku ni, dia ada bgtau mcmmana nk cr calon yang soleh/solehah..mcm mane nk nilai org tu bertqwa atau tidak..

pertama kita tgk dr segi fizikalnya, si dia ni slalu ke surau x, adab pergaulan die, tutur kata jaga ke x, & byk la lg ciri2 org2 yg baek ni..

& yg kedua, xcukup kita menilai seseorg, tnpa kita nilai diri kita sendiri, sbb kekdg2 sifat luaran manusia ni bkn real or dlm erti kata laen, bkn dr hati yg tulus ikhlas..nilai diri tu bermaksud, jika kita inginkn bkl suami/isteri yg soleh/solehah, kita sendiri cr bagaimana utk jd seperti itu.

cthnya, sy..hehe.. sy mesti berusaha mencari ciri2 perempuan solehah, & jadi seperti itu..slps itu, brlah kita nilai bkl suami kita yg soleh itu..

ok, bak kate pepatah, what we give, we get back..

so, hukum alam telah pon membuktikan,baik akan dibls baik, apatah lagi hukum Yg Maha Esa..

jadi, mari kita sama2 cr ape ciri2 tu! (semangat..haha)

tp skrg..exam2!!!
hahahaha

12 comments:

aZwaN mUsLiM said...

pe tajuk buku tuh, nk pinjam? :)

emma songall said...

ameerah diana yg sama batch ngn farah ain and fatin shamimi tue kan?
dea umah merah jugak kan?
Alhamdulillah.
da sampai jodoh.
haih.
20 da bersedia.
aku nie masih terkapai-kapai lagi.
rasanya jauh lagi perjalanan tue.
=)

asma'_comey said...

cik ema: ahaa ima, yg same batch ngn fatin shamimi tu.. yup uma merah..xsangka kan..huu
tu la, sy ni pun masih terkapai2 lagi..mmg xla bersedia lg..hee

asma'_comey said...

mr azwan: buku tu xingt plak tjuk die ape..nnt sy tnye empunya buku tu yek..nk pnjm??haha

asma'_comey said...

ha, da dpt da tajuk die..
satu rasa dua hati by pahrol juoi
btul ke nk pnjm?

Anonymous said...

wawawa..cpt ko update...ngee
ingat da lme taw..aku actually da lme taw tp lpe..ngeee
ma',aku nk jd muslimah solehah gak...mari kte sesame membimbing yek..

ema:kalo x clap dak laki 2 pon umah merah gak..yeah idop uthman..ngeee..tetibe~
--jannah--

asma'_comey said...

ha, mari kita same2 kejar utjd solehah!!haha

e said...

http://seimuslimah.blogspot.com/2009/03/s-m.html
...heh, just sumthing i found bout u on 1 of ur friend's blog
asma' perempuan yang baik, insyaAllah akan jumpe laki2 yang baik satu hari nanti

asma'_comey said...

mr e:
owh, cmne la e bleh jumpe lak blog kwn sy tu!
segannya..aduh~
hahaha
da terkantoi kehidupan lampauku.. :p
insya Allah, asma' doakan e jgk utk dpt yg terbaik, solehah, utk e..
tq!

ain farahain said...

kak asma!!!!!!!!!!!
ye ni saye ain misae
tertanye2 dr mane dtg misae tuh
lupe la crite disblk name tuh :D
sdey nye
kite sume lost contact gituh je kan
x pe
saye link akak!

linamariana said...

seriously...lepas baca crita n tgk gmbar2 ni..memang rasa masih betul2 belum bersedia nk bina rumah tangga..wuhu..ketakutan yang nyata..

asma'_comey said...

ain:
hehe misae tu name mak sin chan la..
diorg kate muke n watak awk ala2 tu la..haha
rindunyee zmn sek2 dlu!!

lina mariana:
btul la lina..kekdg hati ni gtl2 nk kawen, tp hakikat sbnr, mmg xbersedia lg!!!
Ya Allah, bantulah hanbaMu ini menjalani hari2 mendtg dgn kekuatan~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...